Vandalizam u Sarajevu
0

Fašistički natpisi osvanuli u tramvaju Grasa

Pripremila: T. Sekulić
"Nož, kolac, Jasenovac" je jedan od fašističkih natpisa koji je osvanuo u vozilu sarajevskog preduzeća Gras. Osim tog natpisa, unutar vozila su iscrtani kukasti krstovi, ispisani brojni pogrdni natpisi, a nadležni iz Grasa tvrde da je vozilo povučeno iz prometa i trenutno je na čišćenju.

Fotografije sa pogrdnim natpisima koji bukvalno pozivaju na nacionalnu i vjersku netrpeljivost postavljene su na forumu portala Sarajevo-x.com, a kako tvrdi forumaš koji ih je objavio, ti natpisi su osvanuli u novom tramvaju kojeg je nedavno Holandija donirala sarajevskom preduzeću.

"Nož, kuka, Banjaluka, Nož- kolac- Jasenovac, Ubij ćifuta, Sieg Heil", neki su od fašističkih natpisa koje su vandali ispisali po unutrašnjosti tramvaja.

Počinioci ovog nedjela nisu poznati, ali svakako je sramotna činjenica da su takve 'parole' i simboli zla uspjeli biti ispisani skoro po čitavom tramvaju, te da niko od putnika nije reagovao ili barem prijavio vozaču kada je vidio šta je sve ispisano u javnom vozilu.

"Vozilo je povučeno iz prometa i trenutno radnici čiste pogrdne natpise. Imamo konstantni problem sa šaranjem vozila, a nerijetko se dešava da osvanu upravo ovakvi fašistički natpisi, međutim, trudimo se da reagujemo čim takvo nešto primjetimo. Problem predstavlja i to što nekada sredstva za čišćenje, koja posjedujemo, ne mogu očistiti te natpise, te je potrebno naručivati specijalna sredstva", kazala je Samira Kadić, portparol KJKP Gras, dodajući i to da u vozilima ovog preduzeće i dalje nema video nadzora, jer trenutno nema finansijskih uslova za to, a vjeruju da i kada bi postavili kamere one bi bile uništene 'u rekordnom vremenu'.