BiH
14

Farmaceutska industrija ispred interesa građana: BiH ima najskuplje lijekove u Evropi

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani BiH zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova plaćaju mnogo više cijene lijekova u odnosu na stanovnike regije, ali i Evropu. Dok naša država godišnje gubi značajna novčana sredstva već šest godina sakuplja se prašina na pravilnika o cijenama lijekova jer ga Vijeće ministara BiH ne usvaja.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak kazao je za Klix.ba kako Bosna i Hercegovina još uvijek nema podzakonski akt, odnosno jasne kriterijume za formiranje jedinstvenih maksimalnih veleprodajnih lijekova na svom tržištu.

"Zbog navedenog cijene lijekova u BiH određuje i diktira farmaceutska industrija, a konkurentnost tržišta je jedini korektivni faktor u tome. Do toga smo se doveli, jer su do sada interesi industrije bili ispred interesa građana BiH", rekao je Zolak.

On dodaje da je u svim državama u regionu, problem odugovlačenja i kočenja donošenja i implementacije kriterijuma za formiranje maksimalne veleprodajne cijene lijekova bio prisutan, ali da je na kraju regulacija cijena usvojena tako da isto očekujemo i u BiH.

Sve zemlje u Evropi imaju svoje pravilnike kojim su regulisane cijene lijekova. Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg su lijekovi u BiH najskuplji u regiji i Evropi.

Svjetska banka ultimativno je zatražila od BiH da usvoji pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova do 1. marta ove godine i taj zahtjev uslovila je dobijanjem granta na zdravstvo.Usvajanje pravilnika u osnovi bi značilo da se utvrđuju procedure kojim se osigurava da maksimalne veleprodajne cijene lijekova na recept u BiH ne budu veće od prosječnih cijena u zemljama u regiji.

Aleksandar Zolak (Foto: SRNA)
Aleksandar Zolak (Foto: SRNA)

Vlasti u BiH već su naširoko poznate po neodgovornosti tako da nikoga nije posebno iznenadila činjenica što je rok davno probijen. Za sada je poznato da se pravilnik nalazi u Vijeću ministara BiH, a mediji su pisali i kako je on stopiran u Ministarstvu finansija i trezera BiH iz za sada nepoznatih razloga.

"Pravilnik je u postupku usvajanja. Za implementaciju Pravilnika smo svi spremni, čeka se samo usvajanje istog", rekao nam je Zolak.

Svjetska banka prošle godine uradila je određene preliminarne analize na osnovu nacrta spomenutog Pravilnika, a koje ukazuju da bi cijene lijekova u prosjeku mogle biti smanjene za čak 20 posto. To bi BiH donijelo uštede od oko 56 miliona eura u cjelini, što uključuje i uštede koje bi zemlja ostvarila putem plaćanja od zavoda zdravstvenog osiguranja, ali i građani, kada plaćaju lijekove iz vlastitog džepa. Zolak ističe kako je procijenjena ušteda 10 posto od ukupne vrijednosti tržišta.

"Cijene pojedinih lijekova će biti niže nego što su trenutno. Ali neće cijene svih lijekova biti niže. Analizom koju smo uradili, ustanovili smo da pojedini lijekovi imaju više cijene nego u referentnim državama, a određeni iste ili niže", ističe Zolak.

Na pitanje koja kategorija lijekova u BiH je najskuplja u komparaciji sa regijom Zolak odgovara da među lijekovima koji se primjenjuju među širom populacijom stanovništva najočitiji pad cijena imaće blokatori H2 receptora i antiagregacijski lijekovi iz programa za tretman kardiovaskularnih oboljenja.