RS
0

Falsifikuju se novčanice, etikete brendova, potpisi

SRNA
U Republici Srpskoj (RS) najčešće se falsifikuju novčanice, etikete brendova, akcizne markice na cigaretama, te potpisi, izjavio je profesor kriminalistike na Visokoj školi unutrašnjih poslova u Banjaluci Mile Matijević.

"Najviše i najbrže se naravno zarađuje na falsifikovanju novca, ali često se falsifikuje i tuđi rukopis odnosno potpis, te pečati i dokumenta. Sve ono što se može dobro prodati na tržištu neko će pokušati da falksifikuje", rekao je Matijević na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je predstavljena oprema za vještačenje falsifikata.

Ovlašteni vještak iz Banjaluke Dane Branković naveo je da veliku opasnost predstavljaju vještaci koji na sudovima vještače o određenom predmetu, a za to nemaju nemaju stručnu legitimaciju.

"Radimo na uvođenju stručnih legitimacija koje će imati vještaci iz grafičko - grafoskopske oblasti, a koje će steći nakon obavljenog testiranja", dodao je Branković.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo nauke i tehnologije RS doniralo je 5.600 KM Udruženju sudskih vještaka RS za nabavku opreme koja prati najnovija tehnološka dostignuća u oblasti vještačenja, čime je kompletirana već postojeća oprema.

"Radi se o najasavremenijoj opremi u oblasti vještačenja falsifikata. Nabavili smo monitor, štampač, projektor, digitalni fotoaparat i mikroskop", dodao je Branković.

Ovo udruženje postoji 10 godina, ima 15 sekcija iz različitih oblasti i djeluje na području cijele RS.

Osim opreme danas je na konferenciji za novinare predstavljena stručna knjiga iz grafičko - grafoskopske oblasti vještačenja "Vještačenje svih vrsta dokumenata, potpisa, štampanih novčanica i daktiloskopije" čiji je autor Branković.