"To bi bio veliku udar za građane"
104

Fajon: Učiniti sve da se ne vrate vize

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da bi BiH i EU trebalo da učine sve da nikada ne dođu u situaciju da za građane BiH ili bilo koje druge zemlje u regionu opet budu uvedene vize.

"To bi bio veliku udar za građane", rekla je Fajon Srni.

Ona je istakla da članovi Evropskog parlamenta čine sve da bi zaštitili slobodu kretanja i bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana.

"To vam mogu lično garantovati, jer svaki dan razgovaram sa kolegama", rekla je Fajonova.

Ona je napomenula da su i dalje bitni svi napori za sprečavanje kršenja slobode kretanja.

Fajonova je podsjetila da su krajem prošle godine propali pregovori o uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima za treće zemlje. U Komitetu za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje odnose (LIBE) nove rasprave još nisu počele, ali Fajonova očekuje da će do toga vrlo brzo doći.

"Sad je na čelu EU Irska, zemlja koja ima veliko iskustvo. Očekujem da će u pregovorima biti osjetljiva kada je riječ o pitanju slobode kretanja Evropljana, koje je veoma bitno. Bolje je da nemamo dogovora o mehanizmu suspenzije, nego da usvojimo dogovor koji bi bio loš i koji bi zemaljama EU omogućio da bilo kada i u bilo kojoj povoljnoj političkoj situaciji zloupotrijebe mehanizam za domaći populizam", istakla je Fajonova.

Prema njenim riječima, taj mehanizem je potreban EU, jer je bitan za sve zemlje van Šengena koje traže bezvizni režim za putovanja u EU.

To znači, dodala je ona, da će mehanizam prije ili kasnije biti usvojen, ali u ovom slučaju nije moguće reći, kada i kako će pregovori krenuti dalje.

"Nadam se da mehanizam, i kad bude usvojen, EU neće nikada koristiti i da će to biti mehanizam samo za vanredne, ozbiljne, alarmantne, iznenadne situacije", izjavila je Srni Fajon.

Fajon je rekla da nema podataka koliko je građana BiH tražilo azil u 2012. godini u zemljama Šengena, navodeći da treba sačekati izvještaj evropske agencije Frontex.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, u 2012. godini nijednom građaninu BiH nije odobren azil bilo gdje u svijetu, izjavio je ranije Srni sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić.

"U ovom trenutku još nemamo sveobuhvatne podatke koliko je građana BiH prošle godine podnijelo zahtjeve za azil i nadamo se da ćemo sa tim podatakom raspolagati za nekoliko sedmica. Međutim, činjenica je da imamo veliko povećanje broja podnosilaca zahtjeva za azil iz BiH u odnosu na 2011. godinu i lažni azilanti iz BiH su se počeli mjeriti u hiljadama", rekao je Dautbašić.

On je naglasio da su zahtjevi, kada je riječ o ljudima iz BiH, u 99 posto slučajeva podnošeni u Njemačkoj i Švedskoj.