BiH
0

Fajon: Nema novih mjera o bezviznom režimu za bh. građane

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Evropski parlament je na godišnjem odmoru i apsolutno nema nikakvih novih mjera koje bi se ticale bezviznog režima za bh. građane, izjavila je Agenciji FENA poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, a u povodu medijskih najava o ukidanju bezviznog režima za bh građane.

Ona, i pored alarmantnih brojki o lažnim bh azilantima posebno u Švedskoj, vjeruje da bezvizni režim za BiH nije doveden u pitanje, ali potcrtava da BiH treba da poštuje mjere koje predviđa liberalni vizni režim putovanja na području EU.

Kaže da niko ne želi da bh. građani ponovo dođu u situaciju da trebaju vize za putovanje u Šengen zoni.

Fajon dalje pojašnjava da ne postoji mehanizam za suspenziju bezviznog režima, te da je u proceduri i očekuje se do kraja godine donošenje akta - klauzule koja će omogućiti da pojedina članica EU može tražiti privremeno, npr. za pola godine, ukidanje bezviznog režima.

Dakle, ukidanja bezviznog režima u septembru, apsolutno nije moguće, jer eventualno vraćanje BiH na crnu šengensku listu, tehnički traži dužu proceduru koju nije moguće provesti do septembra.

Na kraju razgovora Fajon je istakla kako vjeruje da klauzula za suspenziju bezviznog režima i kada bude na snazi, nakon što bude usvojena, neće biti nikad upotrijebljena.

Slovenka Tanja Fajon je svojim angažmanom i nesebičnim zalaganjem u Evropskom parlamentu dala veliki doprinos u donošenju odluke o uspostavljanju bezviznog režima u Evropskoj uniji za građane Bosne i Hercegovine.