Veliki pritisak država članica
103

Fajon: EU radi na ponovnom uvođenju viza BiH i Srbiji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poslanica Naprednog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (EP) Tanja Fajon izjavila je sinoć u Ljubljani da Evropska unija (EU) pokušava pronaći "mehanizam za privremeno uvođenje viznog režima za treće države“.

Fajon je to kazala govoreći o mogućnosti ponovnog uvođenja viznog režima za države Zapadnog Balkana.

"Radi se o tome da je Evropska komisija (EK) prije godinu dana dala prijedlog da članice imaju mogućnost uvesti ponovni vizni režim. Radi se, prije svega, o državama Zapadnog Balkana. Pritisak država članica je veoma jak zbog pojave velikog broja azilanta, pa i iz Bosne i Hercegovine. Početkom iduće godine usvojit ćemo taj mehanizam. Nakon usvajanja tog mehanizma, neke države će tražiti da se uvedu vize. To bi se moglo dogoditi Srbiji“, kazala je Fajon.

Podsjetila je da mi u "EU nemamo jedinstvenog azilanstog režima“.

"Ljudi većinom putuju u Švedsku i Njemačku, odnosno takozvane prijazne države. Sad ide zima i očekuje se veći broj azilanta. No, nije to visok broj s kojim se Evropa ne bi mogla boriti. Mnogo je populizma, države žele sebe osigurati i drugi ih ne zanimaju. Nadam se da do toga neće doći. Pokušavamo i ljudima objasniti da vode računa o tome. Pokušavamo ljudima objasniti da ne treba iskorištavati postojeći sistem“, kazala je Fajon. Govoreći o situaciji u BiH ona je kazala kao vjeruje da će ta zemlja "dočekati vrijeme da uđe u EU“.

"Mnogo je vremena potrošeno uzalud. U posljednje vrijeme nije bilo nekih većih koraka u tom smjeru. Nakon prošlih izbora potrošeno je previše vremena bez ikakve koristi za državljane i državljanke BiH. Sada je uspostavljena nova vlada i nadam se da će uspjeti ići putem evropskih reformi. Hrvatska će iduće godine postati članica EU. Nadam se da će biti dobar komšija, jer tada će se mnoge stvari promijeniti. Nadam se da će pomoći BiH na njenom puti u EU“, istakla je Fajon.

Na kraju, kazala je da je u BiH potrebno početi rješavati probleme u osnovnim školama i osvješćivanjem mladih, jer "prijeti opasnost da bi mladi mogli širiti međusobnu mržnju“.

"Potrebno je mnogo truda uložiti u ujedinjavanje obrazovnog sistema, jer trenutno djeca u BiH ne uče istu historiju, kao ni druge važne predmete“, kazala je Fajon.