"Građani BiH očekuju pomak"
0

Fajon: BiH je izgubila kredibilitet u Parlamentu EU

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Nadam se da će BiH uskoro doživjeti trenutak kada će njeni lideri preuzeti odgovornost koju su im dali građani prije 11 mjeseci, kazala je danas u Sarajevu poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Fajon je izrazila žaljenje zbog nepostojanja državne vlasti te istakla da se nada da će se to uskoro desiti.

"Smatram da, iako su otvoreni dijalozi, još ima više razloga za pesimizam nego za optimizam. Nadam se da će uskoro doći do konkretnih rezultata. Građani BiH to očekuju", kazala je.

Bez vlasti, podsjetila je Fajon, BiH ne može krenuti naprijed.

"Bez vlasti nema reformi, a ni puta prema EU. Lideri su odgovorni za sve građane BiH, a ne samo za pojedince. Nadam se da će BiH uskoro izaći iz ove pat-pozicije i krenuti dalje", kazala je.

Dodala je da svaki put kada dođe u Sarajevo ima osjećaj da su građani sve nezadovoljniji i da u BiH vlada negativna atmosfera.

"Iskreno mi je žao zbog toga jer volim ovu zemlju i borim se za nju u Evropskom parlamentu. I ne samo ja već i dosta mojih kolega", rekla je.

Nažalost, zaslugom bh. političara, BiH je, potvrdila je novinarima Fajon, izgubila mnogo na kredibilitetu.

"Sigurno je da BiH ima evropsku perspektivu, ali je posljednjih godina previše išla unazad i žao mi je zbog toga. Vrijeme je da bh. političari preuzmu odgovornost", istakla je Fajon.