BiH
342

Fair Observer o Sarajevu: Jerusalem Zapada najzanimljiviji grad Evrope

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sarajevo kao grad koji je spoj različitih kultura, nacija i religija uvijek je privlačio turiste da ga posjete, te književnike i novinare da pišu o njemu. Američka neprofitna medijska organizacija Fair Observer okarakterisalo je glavni grad BiH kao najzanimljiviji gradu Evropi.

U samom uvodu autor teksta podsjetio na rat, stradanja i opsadu Sarajeva, no naglašava kako Sarajlije žele krenuti naprijed, a da upravo dugogodišnja kultura i različitost daju nadu i hrabrost da to učine.

"S nadimkom 'Jerusalem Zapada' kada je bio dio bivše Jugoslavije, Sarajevo je bio dom tri većinske etničke grupe: bosanskih muslimana koji su većina, ortodoksni Srbi i hrvatski katolici. Ta različitost je najvidljivija u Starom Gradu, starom dijelu grada koji je najznačajniji dio za Sarajevo. Podijeljen je na dva dijela: Istočni dio je nastao pod utjecajem Otomanskog carstva, a zapadni pod utjecajem Austro-Ugarske. Stari Grad je mjesto gdje se susreću Istok i Zapad", kaže Fair Observer.

Kao i svi, i novinar Fair Observera ostao je očaran što se u u blizini nalaze džamija, katedrala i pravoslavna crkva.

"Baščaršija je turski tržni dio gdje je otomanski general Isa-beg Isaković osnovao Sarajevo u 15. stoljeću, to je srce Starog Grada. Osmanlije su vladale 400 godina i njihovo prisustvo se osjeća u ovom dijelu grada koje je rezervisano za prodaju. U 1878. godini Sarajevo postaje dio Austro-Ugarske što je dovelo do dramatične promjene stila u arhitekturi. To je dovelo i do bolje infrastrukture, tehnologije i industrije u Sarajevu koje je postalo mjesto za testiranje inovacija. Tako je Sarajevo postalo prvi grad u Evropi sa električnim tramvajem 1885. godine. Najbolja izdanja Austro-ugarske arhitekture mogu se naći uz rijeku Miljacku", kaže autor.

Fair Observer na kraju zaključuju kako upravo zbog ovakve historije i različitosti grad ima optimističnu budućnost.