BiH
222

Fahrija Muratović predstavljala BiH na svjetskom forumu najinovativnijih edukatora

Piše: M. N.
Profesorica matematike Fahrija Muratović iz sarajevske OŠ "Behaudin Selmanović" predstavljala je BiH na prestižnom forumu Global Educator Exchange koji je u organizaciji Microsofta održan u Redmondu u Washingtonu. Muratović je bila jedna od 300 najinovativnijih edukatora na ovom događaju.

"Projekat koji sam predstavljala u Redmondu smo osmislile i realizovale moja kolegica profesorica razredne nastave Dženita Demir i ja, ali je zbog propozicija ovog takmičenja dužnost predstavljanja projekta u Redmondu pripala meni jer je Dženita već jednom imala tu priliku na Global forumu 2014. Projekat pod nazivom 'Sole in the Cloud' je ustvari jedan od modela podučavanja za nove generacije i novo vrijeme koje dolazi, gdje dostignuća u tehnologiji i mnoštvo Microsoftovih aplikacija dozvoljavaju više kreativnosti i zanimljivosti u nastavi te razvijaju kod učenika samostalnost u radu, istraživački duh, sposobnost selektovanja informacija i logičkog povezivanja nastavnih sadržaja, razumijevanja naučenog", rekla je prof. Muratović za Klix.ba.

Zahvaljujući upravo ovom projektu, Microsoft i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su pokrenuli jednu širu inicijativu pod nazivom "Škola budućnosti" u koju je uključeno još devet škola u Sarajevskom kantonu. U Redmondu je projekat bio zapažen jer se uklapa u svjetske tokove i metode rada, a Forum svakako nije bio takmičarskog karaktera nego je više stavljen akcenat na okupljanje nastavnika i razmjenu iskustava.

"Učešćem na Microsoft Global forumu za obrazovanje sam dobila jedinstvenu priliku za druženje sa nastavnicima iz cijelog svijeta, razmjenu iskustva i unapređenje znanja i rada u nastavi, što će uveliko poboljšati rezultate naših učenika, a svakako i dati potreban naglasak na važnost upotrebe tehnologije u procesu obrazovanja", kazala je Muratović.

Pozvala je sve nastavnike koji žele unaprijediti sebe i pri tome poboljšati kvalitet nastave, da se uključe u ovakve globalne događaje, da iskoriste svoje intelektualne, kreativne i inovativne sposobnosti, radi proširivanja mreže postignuća.

"Ovakav tradicionalan način obrazovanja kao što mi imamo, zadržao se još samo na Balkanu. Na zapadu i u Americi davno su prevazišli ovakav sistem. Baš zbog toga moram apelovati na institucije koje su za to zadužene - Ulažite u obrazovanje! Ipak, bez računarske opreme, pametnih tabli i sličnih tehnoloških dostignuća, ne možemo učiniti dovoljno. Nove generacije djece traže i nove pristupe i metode i vrijeme je da to prihvatimo. Potrebno je što više usavršavanja, razvoja, razmjena iskustava....ovakve mogućnosti koje nudi Microsoft treba iskoristiti", zaključila je.