BiH
69

Facebook verificirao stranicu SDP-a

FENA
Zoran Blagojević, izvršni direktor Socijaldemokratske partije BiH, danas je na sjednici Savjeta za razvoj SDPBiH u Sarajevu govorio o temi "Uloga IT-tehnologija i socijalnih, društvenih mreža u izbornom procesu“.

U izjavi za Agenciju FENA Blagojević je ukazao na važnost da se napravi distinkcija - da se pojasni ljudima da je vođenje političkih kampanja postalo dosta kompleksnije s pojavom IT tehnologija.

U smislu zloupotrebe interneta navodi da veliki broj negativnih političkih kampanja ide putem interneta jer je taj dio u većini izbornih zakona još nešto što nije jasno definirano.

"Ne postoje limiti, ni tačna objašnjenja o tome šta web portali smiju, a šta ne smiju objavljivati. Ona pravila koja su za pisane i elektronske medije za internet medije nisu identična to jest nisu zakonski pokrivena", ističe Blagojević.

Govoreći na koji način SDPBiH koristi IT tehnologije u izbornoj kampanji kaže da na osnovu njih SDP komunicira sa svojim članovima, te im naprimjer svake srijede putem e-maila dostavi newsletter, koji govori o aktuelnim aktivnostima partije.

"Putem socijalnih mreža kreirali smo nekoliko stranica od lidera SDP-a na Facebooku, koji su veoma uspješni. Iako na početku nisu odmah shvatili značaj socijalnih mreža danas ih redovito ažuriraju i direktno komuniciraju s građanima", kazao je Blagojević.

Izrazio je zadovoljstvo što je među svim državnim institucijama, nevladinim organizacijama i političkim partijama na Facebooku, stranica SDP-a prva i jedina stranica, koju je verificirao Facebook.

Po tome je SDP, kako kaže, napravio iskorak u korištenju socijalnih mreža.

"Upravo čekamo odgovor od nadležnih iz Facebooka, koje smo obavijestili o zloupotrebama na ovoj društvenoj mreži, gdje više od 1.000 stranica iz BiH ne poziva na građenje, već na destrukciju. Facebook ima svoju legislativu u kojoj to nije dozvoljeno, ali to je ogroman medij i moramo biti svjesni da je za njih BiH i naših 1.800.000.000 korisnika kap u moru", zaključio je u izjavi za Agenciju FENA Zoran Blagojević, izvršni direktor Socijaldemokratske partije BiH.