BiH
0

Facebook glavna komunikacijska infrastruktura za aktiviste u BiH

FENA
Društvena mreža Facebook je glavna komunikacijska infrastruktura za aktiviste u BiH, jedan je od zaključaka iz Globalnog izvještaja o informatičkom društvu 2011., koji je objavljen 10. decembra, a bavi se internet pravima i demokratizacijom, s fokusom na slobodu izražavanja i udruživanje na internetu. Izvještaj istražuje kako vlade i internet kompanije, kao i operateri mobilne telefonije, pokušavaju ograničiti slobodu na internetu i kako građani odgovaraju na to. Izdavači izvještaja su Udruženje za progresivne komunikacije (APC) i Humanistički institut za saradnju sa zemljama u razvoju.

Fondacija Jedan svijet - plaftorma za jugoistočnu Evropu (OWPSEE) i ove je godine spremila izvještaj za Bosnu i Hercegovinu, koji govori o ulozi interneta u javnim protestima u BiH i socijalnom umrežavanju i izgradnji građanskog društva uz pomoć interneta.

"Facebook je, bez ikakve sumnje, ključna alatka za prenošenje informacija i privlačenje čitalaca u Bosni i Hercegovini. "Grassroots" i aktivističke grupe kao što su Dosta, Akcija građana, Zenica, Abrašmedija, Protest.ba, Oštra nula i mnoge druge, stalno koriste Facebook za promociju svojih ciljeva, širenje informacija i poticanje debate", navodi se u izvještaju.

Izvještaj donosi i niz tematskih analiza pripremljenih od međunarodno priznatih stručnjaka, a mnogi uključuju i prijedloge za promjene politika kada su u pitanju najveći izazovi u zaštiti ljudskih prava na internetu.