BiH
0

Fabrika duhana Sarajevo donirala 150.000 KM Općoj bolnici

FENA
Fabrika duhana Sarajevo donirala je Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu 150.000 KM, a taj novac bit će utrošen za kupovinu savremene endoskopske opreme, odnosno videoendoskopskog stupa s videogastroskopom i kolonoskopom za potrebe kabineta za gastroskopiju i kolonoskopiju te medicinske ustanove.

Radi se o aparaturi nove generacije koja će omogućiti lakši pregled pacijenata, a kod pregleda će se dobijati bolja i jasnija slika što doprinosi preciznijoj dijagnostici.

Jedna od bitnih karakteristika je da se može istovremeno koristiti u dijagnostičke i terapeutske svrhe. Tako se u toku dijagnostičkog pregleda može uzeti isječak tkiva (biopsija) s bilo kog dijela pregledane probavne cijevi koji se potom daje na patološku analizu. Terapeutski će se moći vršiti podvezivanje varikoziteta jednjaka, sklerozacija krvarećih oštećenja probavne cijevi, vađenje stranih tijela iz jednjaka, želuca i debelog crijeva, skidanje polipa sa zida probavne cijevi.

Uposlenici Opće bolnice zahvalni su za donaciju i ističu da će, zahvaljujući tome njihovi pacijenti preglede koji su dosad bili prilično neugodni obavljati znatno brže i kraće. Suvremena oprema će, kako je rečeno, ljekarima omogućiti lakšu i precizniju dijagnostiku i terapeutske zahvate.