BiH
0

Ewan Brown: Podjela Sarajeva bio jedan od glavnih strateških ciljeva

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
U nastavku suđenja Ratku Mladiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH, vojni ekspert Tužilaštva Ewan Brown izjavio je da je u ljeto 1992. Vojska Republike Srpske (VRS) prisilno premještala nesrpsko stanovništvo u Bosanskoj krajini.

Ekspert Brown je analizirao veliki broj dokumenata Prvog krajiškog korpusa VRS-a, javlja BIRN.

Komentarišući borbeni izvještaj od 1. juna 1992. o operacijama kojim je taj korpus zauzeo nekoliko krajiških opština i uzeo "veliki broj zarobljenika", on je naznačio da u dokumentu piše i da je došlo do pomjeranja stanovništva, a da se operacija "čišćenja" nastavlja.

Brown je posvjedočio da je VRS u okviru akcije "razoružanja muslimanskih ekstremista" u Bosanskoj krajini zarobila "veliki broj ljudi", koje je kasnije prebacila van teritorije Republike Srpske (RS).

To je, po ekspertu Tužilaštva, bilo učinjeno u okviru ostvarivanja strateških ratnih ciljeva koje je vođstvo proklamovalo početkom maja 1992, a zatim ih je usvojila i Skupština RS-a.

General Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida.

Pozivajući se na bilješke Mladića sa sastanka 6. maja 1992, Brown je izjavio da je razdvajanje od Muslimana i Hrvata bio prvi od strateških ciljeva srpskih vlasti, a potom i podjela Sarajeva, uklanjanje Drine kao granice među Srbima.

Brown je ocijenio da je VRS bila "u realnosti transformisana JNA", koja se krajem maja "formalno povukla" iz BiH. Kao dokaz za to, citrao je bilješku Mladića sa sastanka s tadašnjim načelnikom Generalštaba JNA Blagojem Adžićem održanog krajem aprila 1992. godine.

General Adžić je, po Mladićevom zapisu, rekao tada da će jedinice JNA ostati u BiH i poslužiti kao osnova za formiranje VRS-a.

JNA je, po Brownu, prethodno igrala "dvostruku ulogu" u BiH - pokušavala je da smanji napetosti, ali i, istovremeno, naoružavala srpsku stranu.

Da je Mladić, u danima prije nego što je postao komandant VRS-a, bio svjestan zločina koji su već bili počinjeni širom BiH, tužioci i njihov ekspert dokazivali su citiranjem generalovog zapisa da su "veliku štetu pričinili Željko Ražnatović Arkan u Bijeljini", zatim paljenje, pljačka i ubistva u Foči, bombardovanje Sarajeva, kao i ubijanje Muslimana u okolini Bratunca.

Brown će sutra, 19. novembra nastaviti sa svjedočenjem, a danas je Mladićeva Odbrana završila unakrsno ispitivanje ekspertkinje Optužbe za demografiju Ewe Tabeau.

Mladićev branilac Dejan Ivetić sugerisao je da je Tabeau pristrasna zato što je u svom izvještaju zločin u Srebrenici nazvala "masakrom".

Tabeau je uzvratila da je, prema statističkim podacima, poslije pada Srebrenice u julu 1995. više od 7.000 Muslimana nestalo, a da su kasnije njihova tijela ekshumirana i identifikovana.

"To čini upotrebu termina 'masakr' opravdanom", naglasila je Tabeau.