BiH
0

Evropski socijalisti pozdravili pobjedu SDP-a BiH

FENA
Predsjedništvo Partije evropskih socijalista (PES) je na današnjoj sjednici, uz brojne čestitke SDP-u BiH, usvojilo Informaciju o rezultatima izbora u Bosni i Hercegovini, koju je podnio član Predsjedništva PES-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDPBiH.

Kako je saopćeno iz SDPBiH, Poul Nyrup Rasmussen, predsjednik PES-a, u me rukovodstva evropskih socijaldemokrata čestitao je predsjedniku SDP-a na izbornoj pobjedi, još jednom naglasivši ličnu i podršku evropskih socijaldemokrata Lagumdžiji i SDP-u, kao jedinoj bosanskohercegovačkoj političkoj partiji koja je članica PES-a.

Lagumdžija je zahvalio na čestitkama i podršci te istakao da je SDP u potpunosti spreman da formira novu proevropski orijentiranu vladu, s namjerom da nova vlast značajno ubrza bosanskohercegovački put u EU i NATO.

U izlaganju Lagumdžija je istakao da su građani Bosne i Hercegovine svojim glasovima jasno kazali "ne" politici koja je u proteklom periodu rezultirala političkom nestabilnošću, ekonomskim nazadovanjem, zastojem u oblasti evropskih integracija, kao i sve lošijim ambijentom za život običnog čovjeka.

Naglasio je da SDP nije zainteresovan za podjelu funkcija s eventualnim partnerima u vlasti, nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine koja vrlo brzo može krenuti naprijed ukoliko se postigne saglasnost o implementaciji SDP-ovog programa "pet politika".

Naveo je da je SDP zainteresiran da Bosna i Hercegovina dobije vlade na svim nivoima koje će praviti državu sposobnu da samostalno ispunjava kriterije za članstvo u NATO-u i EU te da SDP ima jasan plan kako da Bosna i Hercegovina za kratko vrijeme od "evropskog slučaja" postane "evropski pozitivni primjer".

Predsjedništvo PES-a je u potpunosti podržalo koncept formiranja vlasti u BiH za koji se zalaže SDP, što će predstavljati novi početak kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za čitavu regiju, kaže se u saopćenju Centra za informiranje SDPBiH.