BiH
0

Evropski pokret u BiH: 9. maj uvrstiti u državne praznike

FENA
Evropski pokret u BiH poziva odgovorne političke i društvene subjekte države Bosne i Hercegovine, prije svega parlamentarne institucije i tijela uprave odgovorna za donošenje odluka o proglašenju praznika na državnom nivou, da 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope uvrste u državne praznike koji će se slaviti na teritoriji cijele BiH, saopćeno je danas iz tog pokreta.

Kao obrazloženje se navodi da je pobjeda nad fašizmom 9. maja 1945. godine i borba protiv Hitlerovog režima nešto što ogromni procent građana ove zemlje može i uglavnom prihvata kao ispravan izbor naših predaka, bez obzira kojem nacionalnom taboru da pripadaju.

U saopćenju se navodi da se niko ne bi mogao ili trebao vrijeđati ukoliko 9. maj bude praznik na državnom nivou.

"Ovoj zemlji prijeko trebaju datumi i praznici koji nas spajaju i zbližavaju, a ne udaljavaju ili izazivaju polemike i komentare. Deveti maj može biti jedan takav praznik, jer sve nas ujedinjuje težnja ka priključenju EU i barem javno, ponekada samo populističko antifašističko opredjeljenje", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako teško da bi se našao neko normalan i ozbiljan ko se bavi politikom da bi javno odbio ove argumente za uvrštenje ovog datuma na listu praznika.

"A i narod bi u ogromnoj većini, po našem mišljenju, podržao ovaj prijedlog, što bi bio dobar početak ka građenju mostova koji nas povezuju, a ne razdvajaju", navodi se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.