BiH
0

Evropski pokret pozdravlja nastavak političkog dijaloga u BiH

FENA
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini pozdravlja nastavak političkog dijaloga u našoj zemlji i smatra da će on dovesti do postizanja dogovora o mnogim važnim pitanjima koja opterećuju društvenu zajednicu.
  • Očuvanje stabilnosti i mira, njegovanje civilizovanog i dobronamjernog dijaloga bh. političara, a odmah zatim hitno ukidanje viznog režima za građane BiH i maksimalno ubrzanje ispunjenja uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno procesa evropskih integracija BiH nemaju niti mogu imati alternativu te su prioritet svih prioriteta ovog društva - stav je Evropskog pokreta u BiH.

Ovaj pokret odaje "veliko priznanje" visokom predstavniku Valentinu Inzku i smatra da je on svojim autoritetom i ličnim zalaganjem očuvao i zadržao „prudski dijalog“ koji, "kakav-takav, ipak je dobra osnova za razvijanje političkog dijaloga i mogao bi dovesti do postizanja iskrenog konsenzusa o početku rješavanja krupnih problema i pitanja društvene zajednice".

Evropski pokret u BiH apeluje na visokog predstavnika i lidere SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a da u buduće razgovore i daljnji tok „prudskog procesa“ obavezno i što prije uključe predstavnike ostalih političkih stranaka, jer će tada „prudski sporazum“ dobiti na značaju a istovremeno će kompletno društvo konačno imati pravu sliku i informaciju o tome ko je protiv a ko uistinu za evropski put BiH.

Sa sazrijevanjem domaćih političara u donošenju vitalno važnih odluka po društvo i podizanjem ozbiljnosti i profesionalnog nivoa izvještavanja bh. medija pozdravljamo, nadamo se, skoro ukidanje ureda OHR-a i njegovu transformaciju u Ured specijalnog predstavnika EU-a u BiH - saopćeno je iz ove stranke, uz naglasak da će "to biti znak napretka Bosne i Hercegovine na putu integracije u Evropsku uniju odnosno da bh. društvo više nije "retardirani slučaj" koji treba "njegu međunarodne zajednice".