BiH
43

Evropski istraživački centar: Ustav BiH kao generator korupcije

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prezentacija analize "Korelacija između Ustava BiH i korupcije", koju je Evropski istraživački centar pripremio u okviru projekta "Ustav i korupcija-korelacija i posljedice na bh. društvo", održana je danas u Sarajevu.

Na osnovu mnogobrojnih studija sprovedenih u BiH u posljednjih desetak godina na temu korupcije, možemo zaključiti da je korupcija jedan od najvećih problema i vjerovatno najveći uzrok nepovjerenja građana, domaćih i stranih investitora u institucije vlasti, što se negativno odražava na ekonomsku situaciju i oporavak privrede u BiH, ali i demokratizaciju i ljudska prava općenito, rezultati su istraživanja Evropskog istraživačkog centra.

Direktorica Evropskog istraživačkog centra Tija Memišević izjavila je danas da je ovaj centar u toku prošle godine, sa više aspekata sagledavao ustavno uređenje u BiH, jer vidimo da očigledno građani plaćaju ogromnu cijenu za sve probleme koji nastaju od oblasti pravosuđa pa nadalje.

"Kada je u pitanju korupcija mi smo htjeli da istražimo i vidimo koliko ustvari Ustav, ovakav kakav jest, generira korupciju. Naravno, otkrili smo da zbog ovakvog uređenja kakvo jeste, zbog nedostatka hijerarhije, zbog toga što ne postoji adekvatna koordinacija između tijela, zbog toga što kapacitet tijela zaduženih za borbu protiv korupcije, nije dobar”, pojasnila je Memišević.

Prema njenim riječima, da bi se ovo popravilo, za početak je potrebno da se uspostavi hijerarhija u radu institucija, što mi nemamo.

"Kako bi stvari još trebale da se riješe, u BiH neformalni mehanizmi kontrole ne funkcionišu na najbolji način, niti je situacija sa medijima idealna, isto tako ni sa nevladinim sektorom, i u tom smislu bi process evropskih integracija ustvari trebao biti ključan, jer podrška treba postojati izvana i uslovljavanje treba postojati da bi se svi ti mehanizmi kontrole ojačali i funkcionisali kako treba", istakla je Memišević.

Ona je dodala da ono što je također jako važno jeste oblast pravosuđa, jer ono kopira ustavno uređenje BiH.

"Mi imamo četiri pravosudna sistema koja su od sebe nezavisna i koja nisu hijerarhijski uređena, pravosuđe se finansira iz 14 različitih izvora", izjavila je Memišević.

Prema njenim riječima, državni sud je konstantno pod političkim pritiscima, i oni misle da nije dovoljno zaštićen.

"I u takvoj situaciji, pravosudni organi, koji bi trebali biti ključni za borbu protiv korupcije, nisu u mogućnosti to da rade", kazala je Memišević.

Prema ovom istraživanju, treba insistirati na uspostavljanju jasnog lanca odgovornosti u svim institucijama sistema, zatim uspostavljanje i jačanje demokratskih mehanizama kontrole, te uspostavljanje jedinstvenog pravosudnog sistema koji je istinski nezavisan i profesionalan.