BiH
0

Evropski dan sjećanja na genocid u Srebrenici

FENA
Javne ustanove kulture Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta, povodom obilježavanja Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, pripremile su niz simboličnih izložbi I drugih manifestacija kojima žele obilježiti ovaj za bosanskohercegovačku historiju veoma bitan datum.

Tako će 9. jula biti otvorena izložba Art kaligraflje Mirsada Mirze Smajovića u Hanikahu (Gazi Husrev-begova medresa) u organizaciji Sarajevo arta. Novac prikupljen prodajom djela bit će iskorišten za stipendiranje školovanja djece Srebrenice.

U Sarajevu 10. jula bit će simbolično otvorene tri izložbe. U prostorijama Collegiuma artisticuma bit će otvorena izložba Halila Tikveše i Safeta Zeca, a u Brusa-bezistanu "Holokaust-genocid" koja predstavlja izložbu dokumentarne građe, fotografija i plakata Historijskog arhiva Sarajeva i Historijskog arhiva Tuzlanskog kantona.

U okviru otvorenja ove izložbe bit će upriličen poetsko-muzički recital u izvedbi glumaca Emine Muftlć, Miodraga Trifunova, Izudina Bajrovića i violončeliste prof. Yevgeny Kaverieff koju priprema Sarajevo art.

Izložba „Masovne grobnice", čiju postavku organizuje Muzej Sarajeva, a koja predstavlja zbirku fotografija Amora Mašovića, nastalih pri iskopavanju masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini, bit će postavljena u Vijećnici.