Carl Bildt
0

"Evropska unija nije ugađala Dodiku"

FENA
Carl Bildt (Foto: Reuters)
Carl Bildt (Foto: Reuters)
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt demantovao je u četvrtak navode da je Evropska unija (EU) pod švedskim predsjedavanjem ugađala premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Bildt je opovrgao tvrdnje britanskog lista "Evropski glas" ("European Voice“) da je EU pod švedskim predsjedavanjem Unijom "bila angažovana na ugađanju Dodiku".

"Ovo je naravno, glupost. Švedsko predsjedništvo EU-om bilo je angažovano u pokušaju da unaprijedi evrointegraciju čitavog zapadnog Balkana. I u određenom smislu, bili smo uspješni", ocijenio je Bildt u odgovoru listu iz sastava britanske grupe "Ekonomist" koji se bavi evropskim pitanjima.

Švedski šef diplomatije je dodao da je njegova zemlja od "samog početka bila zabrinuta da Bosna možda neće uspijeti da uhvati voz za napredak, zajedno s ostalim zemljama regiona".

Lideri BiH, prema ocijeni Bildta, nemaju dovoljno volje da "sjednu zajedno i načine neophodan kompromis", objavljeno je na internet stranici "Evropskog glasa".

"Nadao sam se da će Bosna moći da se pridruži Srbiji i drugim zemljama u prvom talasu vizne liberalizacije, kao i da će Bosna moći da preuzme neophodne korake kako bi bila spremna da preda zahtjev za članstvo najkasnije kad i Srbija", kazao je Bildt.

Bildt je pozvao političke lidere u BiH da "sjednu, razmotre odgovornosti koje se odnose na budućnost njihove zemlje i što je prije moguće postignu neophodne kompromise".