BiH
0

Evropska unija finansirala nabavku mašina za deminiranje

FENA
U okviru Projekta Evropske unije "Akcija protiv pješadijskih mina", danas je u selu Kamenica izvršena primopredaja dviju mašina za deminiranje u vrijednosti od 300 hiljada KM.

Mašine je uime Evropske unije koja je i finansirala njihovu nabavku deminerskim timovima BiH uručio šef Odjela za ugovaranje i finansije Delegacije Evropske komisije u BiH Marc Vanbrabant koji je istakao važnost deminiranja kontaminiranih područja za građane BiH.

"Evropska komisija je Projektom, pokazala da će pomoći BiH i u ovom segmentu. Nadamo se da će, zahvaljujući novim mašinama, proces raščišćavanja minskih polja biti ubrzan", kazao je Vanbrabant.

Projekt "Akcija protiv pješadijskih mina" realizira Udruženje za borbu protiv mina STOP Mines Pale, koji zastupa konzorcij tri domaće deminerske nevladine organizacije, u partnerstvu s "BH Demining" Sarajevo i "Pro Vitom" iz Mostara.

Primopredaji mašina koje su u potpunosti proizvedene u BiH, prisustvovali, su između ostalih i član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i direktor BHMAC-a Dušan Gavran.

"BiH je prije rata bila najveći proizvođač mina u bivšoj Jugoslaviji, tako da nije čudno što nakon četverogodišnjeg rata imamo toliko zaostalih mina. Timovi za deminiranje rade non-stop kako na deminiranju, tako i na pregledavanju i utvrđivanju tzv. sumnjivih terena", objasnio je Gavran.

Vrijednost donacije je dva miliona eura i to je najvredniji ugovor koji je Delegacija Evropske komisije dodijelila nekoj domaćoj organizaciji.

Zvanični podaci pokazuju da je četiri posto teritorije BiH kontaminirano različitim vrstama minsko-eksplozivnih sredstava. Do danas je, prema riječima prisutnih, očišćena svega jedna trećina od tog broja. U procesu uklanjanja mina, stradalo je više od četrdeset deminera.