BiH
3

Evropska komisija u nenajavljenoj posjeti Psihijatrijskoj bolnici KS

Klix.ba
Komisija Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CTP) Vijeća Evrope došla je danas u nenajavljenju posjetu Psihijatrijskoj bolnici Kantona Sarajevo.

Komisiju su primili direktor prim. dr. Omer Ćemalović i koordinator za kvalitet prim. dr. Biljana Kurtović.

"Kako su nas obavijestili ovo je redovna, periodična i nenajavljena posjeta svim ustanovama u kojima se nalaze osobe lišene slobode kako bi ocijenili kako se postupa prema njima. Direktor je sa svojim timom omogućio slobodan pristup svoj dokumentaciji prisilno hospitaliziranih pacijenata i ostalih, kao i nesmetan obilazak svih bolničkih odjeljenja i razgovora sa pacijentima, kako bi Komisija imala što bolji uvid u rad bolnice. Također su upoznati članovi Komisije sa aktuelnim problemima zbrinjavanja osoba sa duševnim smetnjama posebno onih koji su forenzički slučajevi kao i činjenicu da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem prepoznala taj sigurnosni, društveni, socijalni i morlano etički problem, te rješavanje istog uvrstila u svoj program rada odnosno plan za naredni period", saopćeno je iz bolnice.

Po završetku posjete i obavljenog monitoringa detaljan Izvještaj Komisija objavljuje na svojoj stranici www.cpt.coe.int.