Uslovi ispunjeni
0

Evropska komisija pozitivno o ukidanju viza BiH i Albaniji

FENA
Evropska komisija (EK) zaključila je da su se stvorili uvjeti za prebacivanje BiH i Albanije s negativne na pozitivnu šengensku listu i u iduća dva mjeseca očekuje se završetak procesa vizne liberalizacije u evropskim institucijama, objavio je u srijedu Deutsche Welle (DW).

EK-a je Evropskom parlamentu (EP) i Evropskom vijeću predstavila izvještaj u kojem stoji da je BiH poduzela sve mjere potrebne za ispunjavanje otvorenih pitanja iz Mape puta. Završno glasanje Evropskog parlamenta očekuje se u oktobru, navodi DW, a bezvizni režim mogao bi stupiti na snagu u decembru.

"Na temelju izvještaja stručnjaka koji su tokom ljeta procjenjivali stanje na terenu, EK je sastavila pisani dokument kojim je predložila ukidanje viza za BiH i Albaniju. Dokument je dostavljen evropskim parlamentarcima i zemljama članicama EU-a na daljnje razmatranje", rekla je povjerenica za unutarnja pitanja Cecila Malstroem.

Izvjestiteljica EP-a za viznu liberalizaciju Tanja Fajon rekla je da prijedlog za ukidanje viza već ima veliku potporu među eurozastupnicima, ali i da se očekuje dovoljno "političke snage" u Vijeću kako bi se priznao pozitivan napredak dviju zemalja i cijeli proces završio u oktobru ili novembru.

"Očekujem da će zemlje članica priznati taj napredak. To je bio tehnički proces i takav treba ostati, bez otvaranja političkih pitanja. Nadam se da će zemlje članice što prije dati 'zeleno svjetlo' kako bi građani BiH i Albanije mogli slobodno putovati od kraja ove godine, možda već početkom decembra", izjavila je Fajon, prenosi DW.