BiH
0

Evropska komisija pohvalila nivo znanja bh. inspektora

FENA
Evropska komisija ocijenila je pozitivnim nivo znanja 75 inspektora iz BiH za nadzor nad tržištem, u smislu sigurnosti proizvoda, a koji su dostigli u okviru obuke za inspektore koja je održana tokom projekta "Podrška Agenciji za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i sistemu nadzora nad tržištem“.

Ovo je kazala na današnjoj završnoj konferenciji projekta Lenka Kozić, direktorica Agencije za nadzor nad tržištem i vođa tog projekta, koji je nakon 18 mjeseci uspješno okončan.

Projekt je finansirala Evropska unija sa 600.000 eura, te je na osnovu ostvarenih ušteda, ističe Kozić, dobijena baza podataka nadzora nad tržištem, koja će omogućiti efikasniije prikupljanje podataka.

"Na osnovu dobivenih preporuka stručnjaka iz Velike Britanije i Latvije, koje su partneri projekta, izrađen je Strateški razvojni plan Agencije za nadzor nad tržištem 2014.-2016. godine, koji je upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje", kazala je Kozić.

Tokom ovog projekta predstavnici Agencije za nadzor nad tržištem, inspektorata entiteta i Brčko Distrikta i službenici Uprave za indirektno oporezivanje učestvovali su u studijskim posjetama Velikoj Britaniji i Latviji.

"Stručnjaci iz država članica EU, Velike Britanije i Latvije su pružali informacije, savjete i obuku o sigurnosti proizvoda raznim organizacijama, uključujući vladine institucije, poslovne subjekte i potrošačka udruženja da bi im pomogli u razvoju sistema nadzora nad tržištem u BiH u skladu sa zakonodavstvom EU i najboljim praksama", kazao je Andy Bukavs, rezidentni twinning savjetnik.

Naglasio je da je svrha projekta bila pružanje podrške brojnim organizacijama i agencijama u BiH da bi osigurali sigurnost proizvoda na tržištu BiH i time zaštitili zdravlje i sigurnost građana, stvarajući takvu sredinu za poslovne subjekte koja im omogućava poboljšanje trgovine na tržištu EU, kao i na drugim međunarodnim tržištima.

Kako bi se osigurao djelotvoran i učinkovit sistem nadzora nad tržištem u BiH izrađen je Memorandum o razumijevanju između Agencije za nadzor nad tržištem i Sektora za carine radi poboljšanja saradnje, razmjene informacija i partnerskog rada.

Jedna od preporuka stručnjaka jest da ljudi iz oblasti nadzora nad tržištem u BiH trebaju razviti veću saradnju s medijima i privrednim subjektima.

"Partnerski rad potrebno je ostvariti u okviru vlada i s organizacijama koje su uključene u nadzor s poslovnom zajednicom", kazao je lider projekta iz Velike Britanije John Lawrance.

Na današnjoj konferenciji govorio je o budućim izazovima koji stoje pred Agencijom za nadzor nad tržištem BiH, navodeći da je jedan od izazova nadogradnja dosadašnjeg napretka, to jest daljni zamah za budućnost.

Baiba Vitolina, vođa projekta iz Latvije, istakla je da bez obzira na to što su Latvija i BiH manje zemlje, da u proces nadzora nad tržištem treba biti uključeno više osoba za svaki propis i direktivu EU.