VSTV BiH
0

'Evropska komisija nastavlja pomagati bh.pravosuđu'

FENA
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Milorad Novković održao je danas sastanak sa šefom Delegacije Evropske komisije u BiH ambasadorom Dimitrisom Kourkoulasom.

Novković i Kourkoulas razgovarali su o dosadašnjim rezultatima reforme pravosudnog sistema u BiH i koracima koje je neophodno poduzeti u oblasti pravosuđa kako bi se BiH približila Evropskoj uniji.

Novković je izrazio zahvalnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na finansijskog podršci Evropske komisije reformi pravosuđa u BiH, ističući rezultate projekata, koji su realizovani uz pomoć Evropske komisije, među kojima Projekat reorganizacije prekršajnih sudova, Projekat uvođenja informaciono-komunikacione tehnologije i Projekat unaprijeđenja saradnje policije i tužilaštava.

"Evropska komisija je uložila 7.180.000 eura u reformu pravosudnog sistema u BiH i zato VSTVBiH mora uložiti maksimalne napore kako bi sudije i tužioci, kroz visoki nivo nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti i poštovanja etičkih i profesionalnih principa u svom radu, opravdali ova ulaganja", rekao je Novković.

Kourkoulas je ponovio posvećenost Evropske unije procesu reforme pravosudnog sistema u BiH, naglašavajući važnost vladavine prava i nezavisnog pravosudnog sistema kao instrumenta u borbi protiv organizovanog kriminala, za ubrzanje ekonomskog razvoja i uspostavu funkcionalnijeg društva.

"Želim vas unaprijed informirati da će Evropska unija upravo u oblasti pravosuđa biti veoma zahtjevna", naglasio je Kourkoulas i dodao da ono što ohrabruje jeste činjenica da pravosuđe u BiH napreduje i da predstavlja pozitivnu priču i primjer.

Kourkoulas i Novković su se složili da će biti potrebno uložiti velike napore kako bi, jednom kada BiH pristupi Evropskoj uniji, nosioci pravosudnih funkcija bili osposobljeni da primjenjuju legislativu EU-a, koja je sadržana na više od 100.000 stranica, te da je stoga neophodno da se već sada počne razmišljati o obuci sudija i tužilaca za primjenu EU legislative.

Novković i Kourkoulas su istakli spremnost za nastavak saradnje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Evropske komisije kroz projekte koji će doprinijeti unaprijeđenju pravosudnog sistema u BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.