BiH
0

Evropska komisija i ove godine dodjeljuje nagradu "Lorenzo Natali"

FENA
Evropska komisija i ove će godine 16. put dodijeliti "Lorenzo Natali" nagradu za novinarstvo.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za vrsno izvještavanje o ljudskim pravima, demokratiji i razvoju, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Ove godine je konkurs otvoren za sve medije: radio, televiziju, štampane medije te internet.

Evropski komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel ocijenio je da ova nagrada predstavlja simbol vjere u slobodu govora, dužnost koju moramo unaprijediti.

"Bez informiranja i prisustva sredstava informiranja, svijet gubi uspomenu na prošlost, svjesnost o sadašnjosti i razgovor o budućnosti. Zbog toga Evropa, putem nagrade "Lorenzo Natali" daje svoju podršku novinarima koji otvoreno izvještavaju i brane razvoj, demokratiju i ljudska prava", kazao je.

Nagrada "Lorenzo Natali" ustanovljena je 1992. godine i dodjeljuje se predstavnicima sredstava informiranja širom svijeta.

Novinari koji žele učestvovati u konkursu trebaju se prijaviti do 30. juna.

Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti u novembru kojoj će prisustvovati i evropski komesar Louis Michel, tokom Evropskih dana razvoja u Strazburu.

Ukupan iznos nagrada će biti 50.000 eura za novinare iz Afrike, Evrope, Magreba/Srednjeg Istoka, Azije i Južne Amerike/Kariba.

Nagrada "Lorenzo Natali" sastavni je dio razvojne politike Evropske komisije koja zaštitu slobode govora, demokratiju, ljudska prava i razvoj smatra aktivnostima koje dokazuju dobro upravljanje, mir i napredak, te poboljšanje uvjeta života u najsiromašnijim zemljama.

Kako bi što bolje organizirala ovogodišnju nagradu, Evropska komisija će raditi sa dvije najpoznatije svjetske novinarske udruge - Reporterima bez granica, dobitnikom Sakharov nagrade za slobodu misli 2005. godine te Svjetskim udruženjem novina, koja zastupa više od 18.000 publikacija na pet kontinenata.