BiH
0

Evropska komisija donirala Agenciji za osiguranje u BiH opremu vrijednu oko 150 hiljada KM

FENA
Predstavnici Delegacije Evropske komisije u BiH danas su u Sarajevu Agenciji za osiguranje u BiH donirali tehničku opremu čija se vrijednost procjenjuje na oko 150 hiljada KM.

Riječ je o informatičkoj i kancelarijskoj opremi te automobilu.

Direktor Agencije za osiguranje u BiH Samir Omerhodžić zahvalivši na donaciji istaknuo je da je Evropska komisija i do sada pružala podršku sektoru osiguranja u BiH raznim projektima te da je posljednjih godina posebno orijentirana na reformski proces u toj oblasti.

-Sektor osiguranja u finansijskom sektoru BiH je na trećem mjestu i mislim da je to EK prepoznao. Do kraja godine bit će okončan projekt vrijedan 250 hiljada eura, a u 2008. očekujemo projekt čija je vrijednost oko 800 hiljada eura - rekao je Omerhodžić.

Sektor osiguranja u BiH kreće se jednom uzlaznom putanjom, a to potvrđuju i činjenice iznesene u danas prezentiranoj prvoj publikaciji o jedinstvenom tržištu osiguranja u BiH za 2006.

Ti podaci pokazuju i da je ukupna premija od osiguranja u BiH na kraju 2006. iznosila 360.595.021 KM , odnosno 7,9 posto više nego u 2005., a da udio društava sa sjedištem u FBiH u ukupnoj premiji iznosi 73,66 posto, dok je udio društava sa sjedištem u RS-u 26,34 posto.

Jedan od prioriteta Agencije za osiguranje u BiH, kako je istaknuo Omerhodžić, jeste i harmonizacija entitetskih propisa iz oblasti osiguranja, jer se često dešava da osiguravajuće društvo registrirano u jednom bh. entitetu ne može djelovati u drugom entitetu. Taj posao, kako se nada, mogao bi biti okončan do kraja godine.