Spectator
0

Evropi je dosadio Balkan

SRNA
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Evropi je dosadio Balkan, piše britanski list "Spectator", uz ocjenu da je najgore u tom regionu prošlo, ali su neki problemi ostali generalno pogoršavajući situaciju.

Osvrćući se na posjetu šefa EU za spoljnu politiku Catherine Ashton zapadnom Balkanu list navodi da, iako je bilo kritika što ona nije otišla negdje dalje, na Bliski istok recimo, njena posjeta je blagovremena i dobrodošla.

Pred regionom ima još problema da se udalji od patnji prošlosti i krene ka stabilnijoj budućnosti i postavlja se pitanje šta Ashton može učiniti.

Ona može privoljeti zemlje članice, stavljati ta pitanja na dnevni red EU i predlagati ideje i to je to.

Ali to je neophodno na zapadnom Balkanu gdje Srbija želi da "nadmudri"  EU u vezi sa nezavisnošću Kosova, Makedonija djeluje veoma krhko, Albanija je rascijepljena političkim sukobima vlade i opozicije, a izbori u BiH  ponovo inspirišu ento-teritorijalnu retoriku, ocjenjuje list.

Autor teksta kaže da, iako ne želi da zvuči pesimistično i da je najgore u tom regionu prošlo,  stvari se ipak mogu pogoršati i da je Evropi dosadio taj region.

Autor na kraju daje nekoliko prijedloga za novu balkansku politiku savjetujući Williama Haguea,  ministra inostranih poslova Britanije u sjenci, da dobro razmotri ova pitanja.
U tekstu se navodi da je Hagueu stalo do regiona, ali da će, ukoliko se pridruži evropskim ministrima inostranih poslova, suočiti se sa nespremnošću da se ponovo  razmotri ta politika.

Nove ideje i spremnost da  udruži snage sa Catherine Ashton biće od ključne važnosti za pomoć Balkanu, a možda  i izborni uspjeh konzervativaca.