Miroslav Lajčak
0

'Evropa ponovo mora usmjeriti pažnju ka BiH'

FENA
Evropska unija mora ponovo usmjeriti pažnju ka Bosni i Hercegovini, rekao je danas u Londonu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak prilikom susreta sa britanskom ministricom za evropska pitanja Caroline Flint, saopćeno je iz OHR-a.

Lajčak je istaknuo da će međunarodna zajednica morati da razmotri štetu koju su poslijeratnom oporavku Bosne i Hercegovine i njenim izgledima na putu u evropske integracije nanijele neodgovorne izjave i taktika političara iz oba bh. entiteta.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obavijestio je ministricu Flint i o načinjenim pomacima u smjeru ispunjavanja pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u februaru.

Rekao je da domaće stranke još uvijek nisu postigle sporazum koji bi im omogućio da ispune dva uvjeta: pravičnu i sistematsku podjelu državne imovine te rješavanje ustavnog statusa Brčkog.

Istovremeno, kako je rekao, izgledi za ispunjenje drugog uvjeta, da Vijeće za implementaciju mira bude u prilici da donese pozitivnu procjenu situacije na osnovu punog poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, sve su lošiji.

Lajčak će više o toj temi, kako ističu iz OHR-a, govoriti tokom svog večerašnjeg obraćanja na Fakultetu ekonomskih nauka u Londonu (London School of Economics).

Reći će da se Bosna i Hercegovina uglavnom i to s pravom, smatra uspješnim primjerom međunarodne poslijeratne intervencije, ali će pozvati međunarodnu zajednicu da ostane u potpunosti angažirana, jer BiH i šira regija “neće biti u potpunosti sigurni sve dok se svi ne integriraju u Evropsku uniju i NATO”.

Lajčak će upozoriti da nepostojanje napretka u ustavnoj reformi znači da može doći do odlaganja članstva u EU, budući da, kao što je komesar EU za proširenje Olli Rehn više puta naglasio "Bosna i Hercegovina ne može težiti članstvu sa ustavom koji državi uskraćuje mogućnost da donosi ili provodi zakone EU, odnosno ustavom koji krši evropske standarde ljudskih prava sa više aspekata.”

U svom obraćanju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će reći da će se mandat Ureda specijalnog predstavnika EU, kada OHR bude konačno zatvoren, morati ojačati da bude “usaglašen sa jedinstvenim okolnostima u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU se nalazi u Londonu u okviru serije konsultacija koje obavlja prije održavanja sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, koji je planiran za ovaj mjesec, a koji će razmotriti pitanje kako riješiti političke prepreke koje su zaustavile napredak poslijeratnog oporavka BiH i njene euo-atlantske integracije, saopćeno je iz OHR-a.