BiH
0

Evocirane uspomene na strijeljane logoraše iz Hadžića

FENA
U prostorijama Udruženja "Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95" Hadžići, preživjeli hadžićki logoraši danas su održali sastanak na kojem su evocirali uspomene i skrenuli pažnju javnosti na devet logoraša koji su 12. decembra 1992. godine strijeljani u sarajevskom naselju Ježević (brdo Žuč).

Tog 12. decembra ratne 1992. prilikom neuspjele razmjene na Kobiljači, mučki su strijeljani: Šerif Čović, Mustafa Gušo, Džemail Mehanović, Nedžib Musinović, Suljo Omerović, Sulejmen Šunj, Šaban Musić, Dževad Rizvanović i Reuf Bešlija, kazao je Agenciji Fena predsjednik Udruženja Fadil Vlajčić.

Hadžićki logoraši, svjedoci tog događaja, kažu da su za ove likvidacije direktno odgovorni upravnik logora Panjina kuća (Svrake) Nebojša Špirić, zatim Rade Veselinović i Zoran Gašević.

Preživjeli hadžićki logoraši danas su se sjetili i dva logoraša Hadžema Čovića i Bajrama Salkića koji su poginuli od granate čisteći srpske rovove na brdu Žuč.

Tijela ovih hadžićkih logoraša ekshumirana su od 1996. do 1997. godine u Svrakama. Ukopani su u mjesnim mezarjima. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.