BiH
1

Evidentirana 973 klizišta na području Tuzle

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na području opštine Tuzla aktivna su 973 klizišta koja ugrožavaju objekte, podaci su Opštinskog štaba Civilne zaštite Tuzla.

U naselju Kojšino juče je u popodnevnim časovima naglo aktivirano klizište koje je ugrozilo više od 50 objekata. Na terenu su ovlašćene službe koje procjenjuju da će veliki broj osoba morati da se iseli u vojnu bazu u Živinicama.

Prijavljeno je klizište u naselju Solina, koje je uništilo pomoćni i dio stambenog objekta, dok je klizište u Tušnju prouzrokovalo pucanje dva zida.

Ekipe Civilne zaštite upozoravaju stanovništvo na pojačan oprez, jer se u mjestima gdje su se aktivirala klizišta pojavio veliki broj zmija koje su izašle iz svojih staništa.

Načelnik opštine Tuzla Jasmin Imamović izdao je naredbu preduzeću "Komunalac" da radnici ovog preduzeća pokose sve travnate površine u gradu, kao i na područjima gdje pripadnici Civilne zaštite rade na sanaciji terena, kako bi pristup bio pregledniji.

Zavod za javno zdravlje Tuzlanskog kantona i Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla saopštili su da raspolažu dovoljnom količinom seruma protiv zmijskog ujeda.

Na području tuzlanske opštine započeta je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u prostorijama koje su bile pod vodom.