Konferencija u Sarajevu
0

Evaulacija uvjeta za članstvo BiH u EU

FENA
U organizaciji Univerziteta u Kentu (Velika Britanija) i u saradnji s Centrom za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu danas je u Sarajevu upriličena konferencija posvećena evaulaciji uvjeta za uključivanje BiH u Evropsku uniju i NATO.

Skup pod nazivom "Iznad izgradnje države - Uvjeti EU i NATO-a prema Bosni i Hercegovini" (Beyond State Building NATO and EU Conditionality in Bosnia and Hercegovina) bio je prilika za ocjenu dosadašnjeg puta naše zemlje ka evroatlantskim integracijama, identificiranje prepreka i utvrđivanje prioriteta.

Na različite aspekte tog procesa, uključujući i standarde i neophodne reforme ukazali su uvodničari skupa profesori Univerziteta u Kentu dr. Florian Bieber i dr. Gilmur Aybet, potcrtavajući specifičnosti bh. političkog sistema.

U izjavama za medije datim u pauzi skupa, posebno su se fokusirali na prepreke koje se ogledaju u deklarativnom izjašnjavanju za evroatlantski put BiH, te manjku konkretnih koraka na tom putu.

Uvodničari su ocijenili da političke elite u BiH nisu došle do socijalnog dogovora o prioritetima naše zemlje, a što se negativno reflektira na proces institucionalnih reformi neophodnih za članstvo u evroatlantskim integracijama.

Po riječima uvodničara, spomenuta situacija, opterećena opstrukcijama, blokadama u procesu odlučivanja te čestim posezanjem za nacionalnim interesima, bez spremnosti na kompromis i konsenzus dovodi do toga da BiH sve više zaostaje u odnosu na zemlje regiona.

Stoga bi, kako je rečeno, EU, nakon zatvaranja OHR-a, trebala ojačati prisustvo u našoj zemlji te ponuditi novu strategiju, a sve radi prevladavanja prepreka te iniciranja reformskog kursa, uključujući ustavnu i institucionalne reforme.

Istovremeno, konstatirano je da je u aktuelnim prilikama mnogo važnije otvaranje procesa reformi od pitanja koliko će vremena biti potrebno da BiH postane funkcionalna u kontekstu koji podrazumijeva članstvo u evroatlantskim integracijama.

Konferencija u Sarajevu dio je projekta čiju realizaciju podržava Britanska akademija, a dosad su slični skupovi organizirani pri Institutu za međunarodne odnose u Londonu, te Briselu.

Sudionici konferencije u Sarajevu bili su predstavnici akademske zajednice i medija te dužnosnici bh. i međunarodnih institucija.