BiH
113

Evakuacije još traju u Sanskom Mostu, u opasnosti i Bosanska Krupa

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hiljade objekata poplavljeno je jučer u Sanskom Mostu i Ključu, a rijeka Sana danas je u povlačenju u ova dva grada, potvrđeno je za Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima dežurnog operativnog, vodostaj Sane jučer je u Ključu iznosio 387 cm, a u Sanskom Mostu čak 515 cm, što je, kako je kazao naš sagovornik, najveći vodostaj Sane ikad izmjeren u ovom gradu.

"Danas je Sana u povlačenju, u Ključu njen vodostaj iznosi 296 cm, a u Sanskom Mostu 490 cm. Situacija u Sanskom Mostu je baš kritična jer je čitav grad poplavljen, a u spašavanju učestvuje 500 ljudi, pripadnika policije, civilne zaštite, dobrovoljci... U Ključu je situacija nešto povoljnija, a i Sana je u značajnijem povlačenju", rekao je naš sagovornik, napominjući kako evakuacije stanovništva u Sanskom Mostu još uvijek traju.

Dodaje kako su sada na području Ključa problem klizišta i to u tri mjesne zajednice.

"U MZ Crnjani došlo je do pokretanja klizišta koje je zahvatilo 10-15 duluma šume, odnosno bukvalno se odvalilo brdo. Usljed toga je došlo i do nestanka vode na ovom području. U MZ Humići također se pokrenulo brdo i prijeti kućama, dok je u MZ Radić klizište zatrpalo put, te je nakon raščišćavanja zemljišta u funkciji jedna traka", naveo je dežurni operativac.

Zbog poplava je u Sanskom Mostu bez napajanja strujom ostalo 29 trafostanica, u Ključu pet, a u Bihaću jedna trafostanica. Dežurni operativni je napomenuo da se sada novi problemi očekuju na području Bosanske Krupe, gdje je vodostaj rijeke Une u porastu, odnosno tom gradu prijeti plimni val.