BiH
6

Evakuacija u ZDK u toku, stanje se poboljšava iz sata u sat

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Stanje u Zeničko-dobojskom kantonu i dalje je izuzetno teško iako je nivo rijeka smanjen u odnosu na protekle dane.

Evakuacije stanovništva širom Zeničko-dobojskog kantona traju, a veliku pomoć evakuisanim porodicama u Zenicu pružaju Zeničani u vidu hrane, odjeće pa čak i smještaja.

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su na Crkvičku ravan helikopterom evakuisali više desetina osoba, uglavnom djece, koja su bila ugrožena u mjestu Željezno polje, a u toku dana nastavit će u svojim aktivnostima. Svi koji su evakuisani iz poplavljenih područja sa Crkvčke ravni prebačeni su u domove ili u kasarnu u zeničkom naselju Bilimišće.

Stanje u Topčić polju i Nemili slično je kao i proteklih dana. Vodena bujica je u Topčić polju potpila brojne stambene objekte, a kamenje i blato otežali su odvijanje saobraćaja na relaciji Nemila - Žepče.

Odron blata na magistralnom putu M-17 u Nemili danas je uklonjen, te se saobraćaj odvija jednom trakom, uglavnom za potrebe civilnih služba i drugih organizacija za pružanje pomoći na području ZDK.

Regionalna cesta Zenica - Vitez preko Vjetrenica je zatvorena uslijed klizišta koje se dogodilo oko 8 sati. Cesta je pukla i potonula nešto više od metra, a ekipe su na terenu i pokušavaju osposobiti saobraćajnicu.

I dalje je najugroženije u Maglaju gdje se nalaze spasilačke ekipe sa čamcima, a angažovan je i helikopter Oružanih snaga te sve raspoložive snage i dobrovoljci koji rade na spašavanju stanovništva.

U Zavidoviću zbog povećanog broja zmija, porodice su smještene u Prvu osnovnu školu, a svi koji su u mogućnosti mogu pomoći na taj način što će donijeti odjeću, deke, hranu i vodu u školu.

Prema informacijama Elektroprivrede Zenica bez električne energije je oko 27.000 kupaca u ZDK, od čega 9.200 u Zavidovićima, 6.600 u Maglaju te oko 1.600 kupaca u Srednjobosanskom kantonu.