Zoran Perković
0

"Evakuacija bh. državljana iz Libije je uspješno okončana"

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Radnici Hidrogradnje, koji su iz oružanim sukobima obuhvaćene Libije sinoć doputovali u Istanbul, danas su čarter letom u 17.00 sati sletjeli na sarajevski aerodrom.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković je izjavio Feni da je današnjim letom iz istanbula stiglo 66 radnika Hidrogradnje, dok će njih desetak prenoćiti u Istanbulu i najvjerovatnije sutra ujutro redovnim letom stići u Sarajevo.

''Sutra ćemo završiti organiziranu evakuaciju naših državljana iz Libije. Prema našim pokazateljima oko 97 bh. državljana je svojom odlukom ostalo u Libiji, a u slučaju da se neko od njih predomisli i odluči napustiti Libiju mi ćemo se potruditi da mu pomognemo'', objasnio je Perković.

Ministarstvo vanjskih polova BiH će sutra objaviti prestanak rada Kriznog tima jer je zadatak uspješno obavljen evakuacijom oko 990 bh. državljana.

Perković je dodao da je jednog bh. državljana u Libiji pogodio geler, ali da je on van životne opasnosti.

Radnik Hidrogradnje Mustafa Ibričić, koji je danas stigao u Sarajevo je kazao da su Libijci pomogli procesu evakuacije i korektno se odnosili prema bh. državljanima.