Zvornik
0

Euroasfalt obećao pokloniti još kilometar puta

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predstavnici Mjesne zajednice Snagovo, općina Zvornik i direktor Bosna Bank International Amer Bukvić (BBI) su jučer svečano stavili u upotrebu sedam lokalnih puteva koji povezuju povratnička naselja magistralnim putem Zvornik-Vlasenica- Sarajevo.

Sredstva za rekonstrukciju i izgradnju ovih puteva osigurao je saudijski princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Alsaud, putem njegove Kingdom Foundation, a nakon što mu je u junu ove godine Silajdžić predočio situaciju o problemima povratnika u Mjesnoj zajednici Snagovo.

Povratnici su zahvalili Silajdžiću na podršci održivom povratku i iznijeli i ostale probleme, kao što je nepostojanje autobuske ili bilo kakve druge putne komunikacije s Federacijom, a gdje većina njih radi i školuje se.

Član Predsjedništva BiH obećao je da će uraditi sve što bude mogao da se ljudima u selima i zaseocima u Snagovu olakša život.

Amer Bukvić, direktor BBI, banke implementatora prinčeve donacije, pozvao je seljane da formiraju zadrugu i kod BBI apliciraju za projekte finansiranja razvoja poljoprivrede i održivog razvoja, koji su izuzetno povoljni, te iskoriste i bezinteresne pozajmice iz Al Maktoum Fondacije u BBI koja je namijenjena isključivo razvoju poljoprivrede.

Osim toga, Hamed Ramić, direktor Euroasfalta, firme koja je bila izvođač radova ovih sedam lokalnih puteva, obećao je u Snagovu napraviti besplatno još jedan kilometar puta.

Uz pomoć donacije Kingdom Foundation asfaltirane su dionice puta Marčići - Snagovo, u dužini od 1,7 km; dionica u MZ Snagovo Ajgini - Pro Biljevina, u dužini od 1,7 km; dionica u MZ Sultanovići - Marčići, u dužini od kilometar i po; dionica u MZ Gušteri, zaselak Muratovići, u dužini od jednog kilometra, dionica u MZ Lipnje - Ajgini, u dužini od kilometar i po, te asfaltiranje i popravka puta do škole u Ajginima.

Izgradnja i rekonstrukcija puteva započela je 15. augusta a završena 1. oktobra, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću BBI-a.