BiH
0

EUPM: Počela kampanja "Možda je droga!"

FENA
Porast u proizvodnji i potrošnji narkotika u BiH i položaj zemlje na tranzitnom području, tzv. Balkanski put, iziskuje prevenetivne, obrazovne i represivne mjere u cilju suprotstavljanja problemu droga, izjavio je danas u Sarajevu glasnogovornik Policijske misije EU-a (EUPM) Kilian Wahl na promociji prve faze kampanje protiv zloupotrebe droga pod nazivom "Možda je droga!"

Kampanju će do kraja godine zajedno provoditi EUPM i policijske snage na teritoriji cijele države. U okviru kampanje, EUPM i lokalna policija će organizirati niz aktivnosti, čiji je cilj da se mladi ljudi educiraju o štetnim djejstvima droga. Uporedo s ovim, kampanja će nastojati ojačati ulogu roditelja u prepoznavanju osjetljivosti njihove djece u uvjetima gdje im se droge nalaze u neposrednoj blizini.

Wahl je upozorio da droga nije samo policijski problem. Zato je potrebno razviti sveobuhvatnu strategiju uz učešće svih relevantnih institucija.

Prema njegovim riječima, u BiH ne postoji mogućnost da se odredi tačan broj ovisnika ili broj onih koji su umrli od predoziranja jer BiH nema instituciju na državnom nivou koja bi bila zadužena za prikupljanje ovih podataka.

  • Samo jedinstvena državna strategija može dovesti do dugoročnog pristupa rješavanju problema, jer se policija sama ne može baviti ovom problematikom, naglasio je Wahl, koji je prezentirao i osam kratkih TV spotova s porukama roditeljima, koji će se emitirati od naredne sedmice.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Glavni analitičar EUPM-a Mark Waine je upozorio da je problem droge zahvatio i BiH te zato postoji potreba za koordiniranom strategijom.

Pritom je koordiniran pristup potreban ne samo na državnom nivou nego i s drugim zemljama, kazao je Waine, upozorivši da kriminal vezan za droge uvijek vodi ka drugim vidovima kriminala te da droga utječe na sve aspekte života.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) želi aktivno učestvovati u ovoj kampanji i prilagoditi je svojim ciljevima, kazao je glasnogovornik SIPA-e Admir Katica.

On je najavio da će SIPA tokom kampanje poduzeti i niz svojih akcija, uključujući distribuciju promotivnog materijala na ulicama bh. gradova i prikazivanje dokumentarnog filma posvećenog mladima.

Glasnogovornik CJB Banja Luka Rade Mutić smatra da je najsvrsishodnije raditi s djecom, jer se droga samo prvi put uzima slobodno. On je upotrebu droge nazvao "dugoročno naručeno samoubistvo".

Prema procjenama koje je naveo Mutić, u BiH oko 100.000 ljudi, većinom mladih, učestvuje u proizvodnji i prodaji ili uživa droge.

I glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak se založio da glas kampanje dospije do onih koji još nisu ušli u pakao droge. Zato je potrebno da generalna prevencija zauzme svoje mjesto u borbi protiv droge.

Na kraju je predstavnica nevladinog sektora Hercegovačko-neretvanskog kantona Džeraldina Marjanović upozorila kako je BiH zemlja u traziciji s teškom socijalno-ekonomskom situacijom te je droga u njoj lako dostupna.

Veliki problem predstavlja slaba komunikacija između roditelja i djece, a zbog neznanja roditelji i prosvjetni radnici često izbjegavaju ovu temu, kao da se droga uvijek dešava nekom drugom, kazala je Marjanović, dodajući kako ni državni organi nisu pokazali dovoljno osjetljivosti za ovaj problem.