BiH
0

EUPM odobrio operativni plan policije RS-a za Srebrenicu

FENA
Policijska misija Evropske unije (EUPM) odobrila je danas operativni plan policije Republike Srpske za osiguravanje komemorativnog skupa 11. jula i pratećih događaja u regionu Srebrenice, saopćeno je iz EUPM-a.

Misija smatra da je policija, kao i prethodnih godina, profesionalno i ozbiljno pristupila planiranju sigurnosnih aktivnosti.

Operativni savjetnik Misije za Srebrenicu Joerg Silkenath danas je u Bijeljini predstavio direktoru policije RS-a Urošu Peni operativni plan EUPM-a, kao dodatak sigurnosnim segmentima Operacije Srebrenica 2007.

Od 8. do 11 jula EUPM će rasporediti devet mobilnih timova na području Srebrenice. Ovi timovi će usko sarađivati sa kolegama iz policijeRS-a i drugih agencija za provođenje zakona, kako bi se osiguralo da svi predstojeći događaji prođu u najboljem mogućem redu, rekao je Joerg Silkenath.

Objasnio je da će deseti tim biti stacioniran u Tuzli u štabu Policije FBiH, koja će biti zadužena za sigurnosna pitanja u okviru svojih nadležnosti.

Silkenath je ponovio da će privremeno otvoren Terenski ured EUPM-a u Srebrenici pružati tehničku pomoć policiji do 13. jula.

Ovo također svjedoči o riješenosti Misije da osigura da predstojeći događaji prođu mirno i dostojanstveno, kako i zaslužuju.

Direktor policije RS-a Uroš Pena se složio da je trenutna sigurnosna situacija na području Srebrenice zadovoljavajuća, te istaknuo uvjerenje da će se svi predstojeći događaji održati neometano.

Pena je dodao da će 1.094 pripadnika Policije Republike Srpske osiguravati komemoraciju u Srebrenici kao i prateće događaje.

EUPM je još jednom pohvalio efikasnu saradnju i rad policije RS-a sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Graničnom policijom BiH, Upravom policije FBiH i policijom Tuzlanskog kantona na definiranju sigurnosnih mjera za predstojeće događaje.

Direktor Pena se također zahvalio kolegama iz pomenutih agencija na profesionalnom doprinosu u zajedničkim naporima.