BiH
0

EUPM angažirao dva međunarodna policajca kao pomoć u istrazi bijega Radovana Stankovića

FENA
Evropska policijska misija (EUPM) stavila je na raspolaganje dva međunarodna policajca da pomognu u rasvjetljavanju okolnosti koje su dovele do bijega haškog optuženika Radovana Stankovića.

Evropska policijska misija je najavila da treba da se ispita i utvrdi tačna odgovornost osoba koje su bile zadužene za njegovo čuvanje i sprovođenje unutar KPZ Foča.

Ovo je danas potvrdila Feni glasnogovornica EUPM-a Vedrana Dimitrijević, kazavši da su ova dva policajca angažirana zbog specificnost ovog slučaja i težine počinjenog zločina, iako u mandatu EUPM-a nije nadziranje rada zatvorskog sistema i njihove službe osiguranja koje rade pod jurisdikcijom Ministarstva pravde BiH.

S tim u vezi Ured visokog predstavnika (OHR) odobrio je dalji angažman dva međunarodna policajca EUPM-a koji će pomoći u provođenju istrage u ovom specifičnom slučaju, kazala je Dimitrijević.

Također, navodi kako EUPM u skladu sa svojim mandatom nadgleda savjetuje i podržava rad bh. agencija za provođenje zakona na lociranju Stankovića, prvenstveno SIPA-e koja predvodi cjelokupnu istragu i akciju njegovog pronalaženja i ponovnog hapšenja, te MUP-a RS-a koji u koordinaciji sa SIPA-om ulaže velike napore na rješavanju ovog slučaja.