BiH
0

EUFOR želi da se kontrola pokreta oružja i municije preda bh. vlastima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zapovjednik EUFOR-a admiral Hans Jochen Witthauer u ponedjeljak se u kampu Butmir sastao s ministrom sigurnosti i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tarikom Sadovićem da bi raspravljali o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i potrebi da sve strane poštuju Dejtonski mirovni sporazum.

Kazao je da su se dvojica sagovornika složila da, uprkos trenutnoj političkoj krizi, mirno i sigurno okruženje u BiH nije ugroženo.Također je raspravljano o pitanjima koja se tiču trenutnog mandata EUFOR-a da nadzire kontrolu pokreta naoružanja i municije u zemlji.

"Zapovjednik EUFOR-a je istaknuo da su trenutne funkcionalne kontrole od vitalnog značaja za osiguranje mirnog i sigurnog okruženja. EUFOR želi da preda tu dužnost centralnim vlastima u zemlji i podržava sve političke stranke koje nastoje da se usvoji nužno zakonodavstvo", izjavio je Fielder.

On je naglasio da EUFOR još smatra da je nekontrolirano prisustvo oružja i municije i dalje ozbiljan problem u BiH. Provedba mira na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma zahtijeva centralnu vlast, a to je trenutno EUFOR, da nadzire pokrete svih civila koji posjeduju oružje i municiju u BiH, dodao je Fielder.

Saopćio je da je saradnja između bh. vlasti i EUFOR-a imala značajan rezultat prošle sedmice, kada je EUFOR pronašao značajno nelegalno skladište oružja i potom ga predao lokalnim policijskim vlastima.

"Ponovo naglašavam da je lokalno rukovođenje vodeći princip. Moj cilj je osigurati kontroliranu primopredaju funkcija EUFOR-a na relevantne bh. vlasti", naveo je Fielder riječi generala Witthauera upućene ministru Sadoviću.