BiH
0

EU zatražila od Irana da odustane od obogaćivanja urana

FENA
Ursula Plassnik
Ursula Plassnik
Austrijsko predsjedništvo Evropske unije zatražilo je od Irana da odustane od obogaćivanja urana, navodi se u saopštenju objavljenom u Beču.

Nastavak aktivnosti na obogaćivanju urana, kako je odlučio Teheran, "predstavlja eskalaciju, a ne nužnost", ocijenila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Manuchehrom Mottakijem, navodi se u saopštenju objavljenom u utorak navečer.

Plassnik je također zatražila od Islamske Republike Irana da pokrene "konstruktivne razgovore s Rusijom... što je moguće prije", navodi se dalje u tekstu.

U utorak je Iran potvrdio da je ponovo pokrenuo aktivnosti na obogaćivanju urana u svojoj tvornici u Natanzu, naglasivši da se zasad ne radi o industrijskom programu.

Iranska delegacija odlazi 20. februara u Moskvu radi pregovora o ruskom planu obogaćivanja iranskog urana u Rusiji. Iranci trenutno insistiraju na paralelnom obogaćivanju urana na njihovoj teritoriji, što je neprihvatljivo za Zapad.

Plassnik je također osudila napade na evropske ambasade u Teheranu, u znak protesta protiv objavljivanja kontroverznih karikatura poslanika Muhammeda.

"Da bismo bili efikasni, naši odnosi s Iranom moraju se temeljiti na uzajamnom povjerenju i općem političkom okruženju koje će stvari pokrenuti naprijed", rekla je predsjednica vijeća ministara vanjskih poslova EU-a.