Bruxelles
0

EU zadržava vojno prisustvo u BiH

FENA
Evropska unija izrazila je u ponedjeljak spremnost da zadrži vojnu prisutnost u Bosni i Hercegovini i nakon isteka mandata operacije ALTHEA, te je istovremeno odlučila u okviru te misije savjetodavnom misijom pomoći u izgradnji kapaciteta u odbrambenom sektoru.

Budući da nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), EU je odlučio zadržati vojnu prisutnost.

Ranije je bilo planirano da se savjetodavnom misijom za obuku i izgradnju odbrambenih kapaciteta u BiH, koja bi brojala oko 200 osoba, krene tek nakon što se završi s vojnom misijom, ali se zbog kašnjenja reformi u toj zemlji od toga odustalo i ALTHEA je pored vojne sada dobila i savjetodavnu ulogu.

"Vijeće je istaklo odlučnost EU-a da podupre napore Bosne i Hercegovine na održavanju sigurnog okruženja. Mandat misije ALTHEA nastavit će se u skladu s mandatom Vijeća sigurnosti UN-a. Vijeće je izrazilo spremnost EU-a da zadrži izvršnu vojnu ulogu u podupiranju tih napora i nakon 2010. godine pod mandatom UN-a", kaže se u zaključcima koje su u ponedjeljak usvojili ministri vanjskih poslova EU-a.

Snage EUFOR-a u misiji ALTHEA imaju oko 2.000 vojnika.

Vijeće je istaknulo svoju punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

"EU ističe svoju privrženost teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine u skladu s Daytonskim/Pariškim mirovnim sporazumom. Vijeće je također izrazilo snažnu podršku posebnom izaslaniku EU-a i visokom predstavniku Valentinu Inzku te pozvalo sve strane u BiH da se prihvate sve odluke koje je on donio, da ne dovode u pitanje njegov autoritet", stoji u zaključcima.

EU je s tim uputila jasno upozorenje premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je najavio referendum o odluci Valentina Inzka o ostanku međunarodnih sudaca u BiH.