BiH
0

EU usvojila nove sankcije Rusiji ali je primjena odložena

FENA
Članice Evropske unije dogovorile su se sinoć da formalno usvoje novi paket sankcija Rusiji, ali će one stupiti na snagu tek za nekoliko dana, saopćio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Vijeće je kroz pisanu proceduru usvojilo paket restriktivnih mjera protiv Rusije, saopćio je Van Rompuy u izjavi za medije, ali je dodao da će sankcije stupiti na snagu za nekoliko dana.

EU je spremna da djelimično ili u cjelini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu, stoji u Van Rompuyevom saopćenju.

Ambasadori zemalja članica su na vanrednom sastanku poslije žustre debate donijeli odluku o ciljanim mjerama kojima se postojeće sankcije proširuju na dijelove ruske naftne industrije, uz zabranu izvoza oružja i nekih tehnologija.

Diplomatski izvori navode da novi paket obuhvata ruske naftne kompanije u državnom vlašništvu, uključujući i Gazpromnjeft.

Ovim firmama će biti uskraćen pristup evropskom finansijskom tržištu ako nove mjere stupe na snagu.

Sem toga, bit će zabranjeno izvoziti oružje u Rusiju, kao i takozvanu robu dvostruke namjene, koja se može koristiti kako u vojne, tako i u civilne svrhe.

Nove sankcije obuhvataju i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će Rusiji otežati pristup naftnim poljima u arktičkom pojasu.

Odluka predstavlja kompromis između zemalja koje su tražile da sankcije stupe na snagu odmah, i onih koje su smatrale da ih ne treba uvoditi, a među protivnicima sakcija prednjačila je Finska.

Na kraju, Finci su glasali za sankcije nakon što je usvojen i mehanizam za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru, prenosi Blic.