BiH
0

EU spremna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH 28. aprila

FTV / Sarajevo-x.com
EU je spremna sa BiH potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na narednom sastanku Vijeća Unije u Luksemburgu, 28. aprila, ukoliko u narednom periodu bude usvojena neophodna zakonska regulativa u vezi s reformom policije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U zvaničnoj izjavi predsjedavajućeg EU-a Slovenije, nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na Brdu kod Kranja, istaknuto je da je naredni cilj, nakon stupanja na snagu sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, otvaranje dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa svim zemljama zapadnog Balkana.

Iz MVP-a BiH navode da je u izjavi predsjedavajućeg EU-a podvučen zajednički interes da zemlje Zapadnog Balkana što prije nastave s političkim i ekonomskim reformama, pomirenjem i zaštitom etničkih manjina, a s ciljem ubrzanog napretka procesa približavanja EU.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je na jučerašnjem neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU-a i zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan u Sloveniji na Brdu kod Kranja.