BiH
3

EU spremna pomoći: Štete od poplava blizu 1,7 milijardi dolara, konačni izvještaj 18. juna

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, kao i vođa tima Europske unije za Procjenu potreba za sanacijom Ricardo Zapata Marti danas su predstavili aktivnosti u vezi s procjenom potreba za sanaciju nakon poplava u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Sorensen nije želio govoriti o iznosu šteta, te je rekao da je to pitanje za predstavnike domaće vlasti.

"Pokušajmo da ne govorimo o ciframa. Pažljivi smo i obazrivi, jer se spominju različite cifre, a tačno će se ustvari znati tek 18. juna, kada će biti prezentovan izvještaj o štetama nakon poplava. Sigurno je da će iznos biti značajan", rekao je Sorensen na konferenciji za medije.

Na konferenciji ministra vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija je rekao da je potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Laura Tuck rekla da nastala šteta iznosi od pet do 10 posto društvenog proizvoda koji je u 2012. bio 17,5 milijardi dolara. To znači da bi šteta mogla biti i 1,7 milijardi dolara.

Peter Sorensen je podsjetio da će uskoro biti održana donatorska konferencija, a Evropska unija će pružiti pomoć pri organizaciji, ako to budu tražili predstavnici domaće vlasti.

"Konkretna pomoć Evropske unije će se temeljiti na potrebama. Zbog toga čekamo procjenu štete, jer je to jedini ispravan način kako bi sredstva uplatili na prave račune", rekao je ambasador Sorensen.

Ricardo Zapata Marti je izrazio saučešće žrtvama poplava i rekao da je svjestan situacije u kojoj se našla Bosna i Hercegovina.

"Bio sam u zemljama koje su pogodile slične katastrofe kao što je ova u BiH. Znam koliko su ovo teška vremena za sve, ali ćemo pomagati u narednom periodu. Surađivali smo sa timovima iz svih razina vlasti koji rade na prikupljanju podataka i napravit ćemo plan za kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu pomoć", rekao je Zapata Marti.

Napomenuo je da je osnova za daljnji rad procjena koju će uraditi stručnjaci iz BiH i to u šest prioritetnih sektora: saobraćaj, energetika, stambeno zbrinjavanje, poljoprivreda, vodosnadbijevanje i kanalizacija i sredstva za život i zapošljavanje.

U procesu procjene potreba za sanacijom u BiH učestvovat će više od 100 predstavnika institucija Bosne i Hercegovine, FBiH, RS-a i Distrikta Brčko, kao i međunarodni stručnjaci iz EU, organizacija UN i Svjetske banke. Ovo je zajednički rad Ujedinjenih nacija, Svjetske banke i država članica EU, koji će predvoditi vlasti BiH.

Procjena potreba za sanacijom će biti važan referentni dokument za vlasti BiH i međunarodne organizacije prilikom odlučivanja o fondovima za pomoć.