Sredinom 2010. tek prijedlog
0

EU se ograđuje od Moratinosovih izjava o ukidanju viza BiH

Sarajevo-x.com
Miguel Moratinos (Foto: Reuters)
Miguel Moratinos (Foto: Reuters)
U Evropskoj komisiji nisu mogli da potvrde najavu da će EU u junu objaviti ukidanje viza za BiH. Poručeno je će se eventualno izaći s prijedlogom ako se ispune potrebni uslovi, ali ne i konačnom odlukom o ukidanju viza, objavio je Deutsche Welle nakon što je jučer u Sarajevu Miguel Moratinos, španski ministar vanjskih poslova, izjavio kako se nada da će vize za BiH biti ukinute u junu 2010. godine.

U Evropskoj komisiji, u kancelariji komesara za proširenje Stefana Fuelea, nisu imali komentar na tok i rezultate razgovora evropsko-američkih predstavnika sa bosanskohercegovačkim liderima. Međutim, povodom najave Migela Angela Moratinosa, da će EU u junu zvanično objaviti ukidanje vize za BiH, iz kancelarije Cecilije Malmstrom, evropske komesarke za unutrašnje poslove poručeno je da ukidanje viza i dalje zavisiti od više faktora.

Portparol Evropske komisije, Michele Cercone za Deutsche Welle izjavio da Evropska komisija ne komentariše izjave koje dolaze od zemlje koja predsjedava EU.

"Ono što mi možemo da kažemo tim povodom jeste da se u ovom trenutku analiziraju izvještaji o tome da li je BiH ispunila uslove iz Mape puta. Ako je to slučaj, finaliziraćemo procjenu sredinom aprila. Ako se zatim ispune svi potrebni uslovi i procedure, sa prijedlogom za viznu liberalizaciju za BiH izaćićemo sredinom 2010“, kazao je Cercone.

Neuspješan razgovor s bh. liderima

Cercone je naglasio da prijedlog Evropske komisije za ukidanje viznog režima ne bi trebalo miješati i sa konačnom odlukom po tom pitanju. Jednom kada komisija izradi takav prijedlog, on ide na dalje razmatranje evropskih institucija. Tu je prvenstveno neophodna potvrda Evropskog parlamenta, dok se konačna odluka nalazi u nadležnosti Savjeta Evrope.

Kada je riječ o rezultatu sastanaka evropskih i američkih zvaničnika sa političkim liderima u BiH, on jedino može biti shvaćen kao neuspjeh, smatraju u Međunarodnoj kriznoj grupi. Iako je špansko predsjedništvo EU pokušalo da svoje zahtjeve svede na minimum onoga što se danas od bosanskohercegovačkih lidera može tražiti, a to je samo obećanje da će se ponašati konstruktivno u budućnosti, i taj zahtjev je na prilično jasan način odbijen, kazao je u razgovoru za Deutsche Welle, direktor programa za Balkan u Međunarodnoj kriznoj grupi, Marko Prelec.

"Razlog neuspjeha je taj što gotovo sve strane procjenjuju da imaju više koristi od odbijanja ponuđenih paketa. Tako je bilo sad, tako je bilo i sa Butmirom. Tu postoje dva razloga. Prvo, računaju da će, ako ponuđeno odbiju dovoljno čvrsto i ljuto, sljedeća ponuda ići više njima u korist. Drugo, računaju da će im odbijanje donijeti više glasova sve više i više ljutih i isfrustriranih glasača“, naveo Prelec.

Koncentrisati se na ljudska prava

Prelec smatra da je u predizbornom periodu u BiH gotovo nemoguće očekivati neke suštinske promjene ustava, kao i da je jedini napredak moguć u pravcu uklanjanja iz ustava dijelova koji krše ljuska prava i zbog kojih bi BiH mogla da bude izbačena iz Savjeta Evrope.

Sa druge strane u Međunarodnoj kriznoj grupi ističu i to da je ovakav ishod "bez konkretnih rezultata“ dobar, jer može da predstavlja izlazak iz "začaranog kruga“, koji bi proglasio uspjeh uz usvajanje neke vrste beznačajne deklaracije. To bi vodilo prelasku u jednu drugu vrstu angažmana koja bi se odnosila na pregovore o tehničkim detaljima, bez da su se prethodno riješila velika politička pitanja.