BiH
0

EU projekt za fiskalnu podršku organizira putovanje zvaničnika BiH u Bugarsku

FENA
Projekt Evropske unije za fiskalnu podršku BiH (EUFPS) organizira studijsko putovanje zvaničnika Bosne i Hercegovine u Sofiju od 9. do 13. juna.

EUFPS projekt za cilj ima jačanje upravljanja javnim finansijama i poboljšanje kapaciteta za osmišljavanje i implementiranje efektivnih fiskalnih politika na svim nivoima uprave u BiH. U okviru toga se organizira studijska posjeta za korisnike i partnere projekta; zvaničnici iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu upravnog odbora UINO, Ministarstva finansija Federacije BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske, Uprave za prihode Brčko Distrikta, Centralna banka BiH, Direkcija za ekonomsko planiranje i savjetnica premijera Federacije BiH za ekonomska pitanja su učesnici studijskog putovanja.

Domaćini posjete su Ministarstvo finansija Bugarske, Bugarski državni zavod za statistiku, Bugarska narodna banka i Bugarska agencija za ekonomsku analizu i prognoze. Posjeta će se fokusirati na pitanja u vezi sa statistikom finansija, fiskalnim prognozama, monitoringom i ocjenom fiskalne politike.

Šef projekta EUFPS-a Boris Petkov je izjavio da je glavni cilj studijskog putovanja pružiti priliku zvaničnicima iz BiH da razmijene mišljenje sa svojim kolegama iz Bugarske te da steknu znanje iz njihovog iskustva i dobrih praksi. To će također omogućiti uvid u opseg prihvatanja EU dobrih praksi u pogledu pripreme budžeta, prognoziranja javnih finansija i fiskalnog monitoringa u BiH jer je Bugarska vodeći primjer u regiji što se tiče bužetskih rezultata i fiskalnog upravljanja, saopćeno je iz EUFPS-a.