BiH
0

EU poziva BiH da ispuni uvjete za zaklučivanje SSP-a

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije pozdravili su u ponedjeljak u Bruxellesu formiranje vlade u Bosni i Hercegovini te ponovno pozvali vlasti da što prije ispune potrebne uvjete za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Vijeće je pozdravilo formiranje novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ono je također potaknulo nove vlasti da osiguraju brzu i učinkovitu provedbu sva četiri uvjeta potrebna za zaključivanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)", kaže se u zaključcima Vijeća Evropske unije, prenijela je Hina.

Bosna i Hercegovina je u decembru prošle godine završila tehničke pregovore o SSP-u, ali je za njihovo zaključivanje EU postavila četiri uvjeta - reforma policije, reforma radio-televizijskog servisa, suradnja s Haškim sudom i nastavak administrativnih i zakonodavnih reformi.

Ministri su primili na znanje prošlosedmičnu odluku Vijeća za provedbu mira o produženju mandata Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice do 30. juna 2008. godine, te odluku Odbora EU-a za politiku i sigurnost o smanjenju broja vojnika EUFOR-a s šest na dvije i po hiljade vojnika.