BiH
1

EU pozdravlja početak probnog popisa stanovništva u BiH

FENA
Evropska unija (EU) pozdravlja početak probnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, saopćila je danas Delegacija EU u BiH.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je počeo danas, bit će održan do 29. oktobra u 60 popisnih područja, u 35 općina.

"Probni popis stanovništva je veoma bitna proba samog popisa, trenutno planiranog za april 2013. godine.

Omogućit će vlastima da testiraju metodologiju popisa kao i samu provedbu te ukoliko bude potrebno, da urade eventualne prilagodbe, ispravke i promjene, s ciljem da se osigura da stvarni popis bude uspješan.

Pozivam sve građane koji žive unutar popisnih područja da aktivno učestvuju u probnom popisu", rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u našoj zemlji Renzo Daviddi.

Probni popis će posmatrati Međunarodna posmatračka operacija, koja će nakon toga dati ocjenu i povratne informacije kako bi se osigurala pravilna primjena stvarnog popisa u 2013.

Popis je od ključne važnosti jer će to biti prvi sveobuhvatan pregled ekonomskih i društvenih podataka u Bosni i Hercegovini od 1991. godine, čime će se omogućiti vlastima da razviju javne politike, kao što su u oblasti zdravstva i obrazovanja, na temelju tačnih podataka.

To je, dakle, ključni element za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine kao i za njen napredak na putu ka evropskim integracijama.

EU daje podršku Popisu stanovništva s 4,5 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kroz tehničku pomoć, podršku posmatračkoj operaciji i osiguranju nepohodne IT opreme za obradu podataka.

Međunarodna posmatračka operacija kroz svoje prisustvo i EU, podrškom koju pruža će doprinijeti da se popis pripremi u skladu s najvišim međunarodnim standardima, uključujući prikupljanje i obradu podataka.