BiH
0

EU: Potpisan sporazum o fuzijskom reaktoru

FENA
Zvaničnici šest zemalja i Evropske unije u utorak su potpisali dugo očekivani sporazum o izgradnji eksperimentalnog fuzijskog reaktora, vrijednog deset milijardi eura, s ciljem dobivanja jeftinijega, čistijeg i sigurnijeg izvora energije, javljaju agencije.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma o izgradnji Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), čiji je domaćin bio francuski predsjednik Jacques Chirac, prisustvovali su zvaničnici EU-a, SAD-a, Indije, Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije, prenijela je agencija AP.

Reaktor će biti izgrađen u gradu Cadarachu, u Provansi, pokrajini na jugu Francuske. Očekuje se da će realizacija projekta ITER otvoriti oko 10.000 radnih mjesta i da će izgradnja trajati osam godina.

Novi reaktor će stvarati proces nuklearne fusije koji se odvija na Suncu i zvijezdama. Fusija predstavlja spajanje atoma lakših u atome težih elemenata, pri čemu se oslobađa izuzetno velika količina energije. Pritom ne dolazi do emisije gasova s efektom staklenika, a proizvodi se samo manja količina nuklearnog otpada.

Ukoliko se eksperimentalni reaktor pokaže uspješnim, zvaničnici se nadaju da bi komercijalna elektrana mogla biti puštena u rad 2040. godine.

Kad svijet iscrpi sve rezerve fosilnih goriva, fuzijski reaktor će proizvoditi energiju iz izotopa vodonika, praktično neiscrpnog izvora energije koji se dobija iz vode.