BiH
0

EU ponudila pomoć projektima Ministarstva odbrane

SRNA
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen je na današnjem sastanku sa ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem i zamjenicima Mirkom Okolićem i Marinom Pendeš ponudio pomoć za projekte Ministarstva odbrane BiH u narednom periodu.

Sorensen je podržao aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, a posebno se interesovao za dalje pravce provođenja političkog dogovora u vezi sa knjiženjem perspektivne vojne imovine, pitanja budžeta Ministarstva odbrane, stanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava, te projektima deminiranja.

Zahvalivši na pomoći koju EU pruža projektima Ministarstva odbrane BiH, prije svega, u uništavanju municije i naoružanja, Ibrahimović je istakao da su postojeći kapaciteti za uništavanje nedovoljni, ali da će se u narednom periodu intenzivnije raditi na uništavanju nestabilne municije.

Zamjenik ministra za politiku i planove Marina Pendeš upoznala je Sorensena o konkretnim podacima o stanju municije i minsko-ekplozivnih sredstava i uništavanju municije i naoružanja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na sastanku je razgovarano i o daljim aktivnostima na implementaciji političkog dogovora o perspektivnoj vojnoj imovini, te istaknuto da će Ministarstvo odbrane svoj dio uraditi profesionalno i u zadatim rokovima.